2018 i backspegeln

Året har kommit fram till sitt slut, gått lika fort som förra året. Blivit dags att resumera 2018.
 
Ni som hänger med på bloggen (vet att jag har en trogen skara) kommer säkert ihåg att jag inför 2018 inte satte upp några mål som jag gjort tidigare. Var det bra eller dåligt? Visade sig vara bra, fick ingen press på mig. Några ambitioner fanns ju. Vad lyckades jag med under det gångna året?
 
 
 
* Hålla mig godisfri hela året (min definition är lösgodis, påsgodis och chokladkakor), har inte ens rört sockerfritt godis.
 
* Gått på gymmet en gång i veckan och även löptränat en halvmil i veckan. Undantag har gjorts om jag varit sjuk eller mått dåligt. I båda fallen kan jag räkna frånvarotillfällena på en hand.
 
* Besökt Ölands alla fornborgar, nu besöktes inte alla under 2018, utan har besökt sedan jag var liten. Du hittar dem samlade här.
 
* Jag har under många år haft en rejäl boktrave att läsa igenom och inte klarat målet när det varit uppsatt. Nu när jag inte hade något mål har traven minskat rejält och är nere på 7 böcker från att ha varit uppe på 35-40 st vid årets början. Förhoppningen är att traven är borta lagom till bokrean i slutet av februari nästa år :-)
 
* Besökt några av Ölands mindre kända ställen. Här kommer ett urval: Banvallen Torngård-Segerstad, Föralinjen, Gösslundaleden, Höge Ås, Torrör, Forsfallsdammen, Österskogs ödeby, Himmelsberga. Listan kan göras lååååång!
 
* Jag besökte de sista av Mörbylånga kommuns naturreservat under vårkanten som jag hade kvar att besöka.
 
* Nu på upploppet av året i december nådde jag den anmärkningsvärda (nåja) åldern av 40 år.
 
Det är säkert något jag glömt, åldern har den påverkan ;-) Vad förväntar jag mig av 2019?
 
Jag kommer inte sätta några mål för 2019 utan ha några ambitioner som till exempel:
 
* Besöka Ölands tidigare avrättningsplatser/galgbackar. Där är jag halvvägs och har besökt 4 av 9.
 
* Få bort de återstående böckerna
 
* Hoppa tandem igen över Borgholm i juli, var sugen på det i somras, men det blev aldrig av.
 
* Fortsätta träna på gymmet en gång i veckan och således även fortsätta att löpaträna en gång i veckan. Med löpningen vill jag komma upp i en mil istället för en halv, men det är inget jag kommer spika eller följa slaviskt.
 
* Komma igång med resandet igen. Finns två Rosa Bussarna-resor som jag är sugen på: Irland-Sverige eller Grekland-Kroatien.
 
* Hitta kärleken såvida den inte hittar mig :-)
 
I övrigt? Min bästa bild från året vill hävda är denna: (och den kom sent på året, annandag jul)
 
 
Avslutningsvis. Låten jag har spelat mer än andra är rätt oväntad: (den är dessutom inte deras utan en cover av Bob Segers original från början av 70-talet)
 
 
2018

Magiska timmen vid södra udden

Senaste dagarna har det bjudits på klart väder. Bara att tacka och ta emot eftersom jag mer än gärna tar mig ut med kameran. För några dagar sedan vände det ju och blir ljusare, men nu i början står det i princip still. Solnedgången igår kom runt 15.25 om jag minns rätt. Tog mig söderut till Ölands södra udde med en tanke om hur jag ville fotografera solnedgången och tycker jag fick till de bilder jag ville ha. Att det är Magic hour (magiska timmen) är bara ett plus :-)
 
Hanhns stugor med Långe Jan däremellan
 
Långe Jan tydligare i bild
 
Mycket kondenssträck på himmel. Det är ju inte bara flyttfåglars favoritställe, mycket flyg går över södra udden. Vet av egen erfarenhet att till exempel flyget mellan London och Hong Kong tar denna vägen.
 
Tagit mig närmre fyren och udden. Fick för första gången bra motljust ;-)
 
Nere vid fyrplatsen
 
På väg ned
 
Nästan borta
 
Borta
 
I dessa lägen gillar jag att vistas på Öland och tycker synd om fastlänningarna (kanske inte västkustborna) som inte får en lika fin solnedgång.
 
 
december - foto - långe jan - magiska timmen - solnedgång - södra udden - södra öland

Vandring till Pyramiden

Nu tänker ni säkert att jag har varit i Egypten och pyramiderna, men inte riktigt. Det finns nämligen en pyramid på Solberga Alvar. Eller nja....det rör sig om ett stenkummel som heter Pyramiden. Den står på en fornlämning och tydligen bredvid en gammal färdväg. Den senare hade jag svårt att se, men kan tyda att fornlämningen finns. Pyramiden är byggd av kalksten och lite högre än mig. Skulle tippa runt 2 meter hög och att det finns en liten hålighet under den.
 
Hur hittar man till Pyramiden? Det var definitivt inte enkelt. Jag studerar alltid kartor på Google Maps innan jag ger mig ut och försöker förlita mig på mobilen. Mobilen har det ju varit lite si och så med, men nu har jag lärt mig knepet :-)
 
Enklast är att parkera vid Torngårdsvägen där man har informationsskylten till Solberga Alvars naturreservat. Kliv över Mittmuren så att du hamnar på dess högra sida och gå norrut längs den. Är det mycket vatten blir det lite körigt, men huvudsaken är att du vet var du har mittmuren. Du ska sedan passera två tvärsgående murar (fortfarande på höger sida om mittmuren). Efter att du passerat den andra tvärsgående muren går det ett snår med enar från nordväst till sydöst några hundra meter bort när man blickar åt nordost. Ser du två björkar bland enarna börjar det brännas. Passera förbi enarna och björkarna så ser du Pyramiden klart.
 
Fick onda aningar från start. Mycket vatten och is på Alvaret.
 
Såg ut som en hantel mitt i bäckfåran, ser ni handtaget?
 
Hade gärna tagit plankgång hela vägen
 
På "fel sida" Mittmuren. Med stora isytor är den ändå vackert ute på "Allvett" och framför allt helt tyst.
 
Och med stora ytor, är de verkligen stora och betyder långa omvägar. Var några plusgrader och isen knakade betänktligt här och var.
 
Framme vid Pyramiden. För den riktigt skarpögde kanske Smedby kyrka syns någonstans i bilden ;-)
 
På tal om kyrkor. Här syns Segerstad kyrka mitt i bild. Från Pyramiden gick det att se fem totalt beroende på vilket vädersträck man tittar åt. De fem är Segerstad, Gräsgård, Hulterstad, Smedby och Södra Möckleby kyrkor.
 
Sista bilden innan jag vände tillbaka. Trots att avståndet inte är stort var det ändå en jobbig runda att gå, men jag fick mina steg :-)
 
 
alvaret - december - foto - naturreservat - pyramiden - solberga

Hinder är till för att lösas

Kommer ni ihåg när jag för ungefär två och en halv vecka sedan gick på den delen av cykelvägen "Fyr till fyr" där man löst två tidigare hinder i Albrunna? Om du missat det så finns inlägget här.
 
I helgen gick jag vid det kvarvarande hindret för att se hur man löser det. Det är en åkermark som ligger i träda och det rör sig om samma markägare som tidigare. Här skulle det vara enklast att bara dra cykelvägen genom åkern, en sträcka på 20-30 meter. Men det ska ju inte vara enkelt, nu går kommunen runt hela åkern och kommer ge lite "kul" cykelväg. Den dras upp mot Albrunna istället för nära strandkanten som det ursprungligen var tänkt. Så den kommer gå på båda sidorna om åkern. 
 
Jag var nyfiken var den korta sträckan i oständen hamnar och tydligen är det en husägare som släpper mark bredvid åkern och på så sätt hjälper till att knyta ihop säcken. Bilderna nedan ger en tydligare bild.
 
Bondens bevattningsdamm. Kalmarsund till höger. Cykelvägen går i sydlig riktning till vänster utanför i bild. Med den nya vägen kommer man få passa hastigheten och svängen om man inte vill ta ett ofrivilligt dopp.
 
Här tar cykelvägen för stunden slut, den nya lösningen går upp mot höger, runt åkern och ned på andra sidan till där grävskopan står. Ursprungligen skulle den gått rakt fram mot grävskopan.
 
Tänk hur det kommer låta.... "Ner ner ner för backen ner" ;-)
 
Går det inte att göra enkelt går vägen någon helt annanstans och det är här.
 
Kan omvägen röra sig om 250 meter? Kommer det vara värt det? Tror faktist det
 
 
cykelväg - foto - fyr till fyr