Hammarby-Smedby Alvar

Stopp nummer två igår vad gäller naturreservat blev på Hammarby-Smedby Alvar. Det första var som bekant vid Strandhagen. Detta ligger granne med två andra reservat. Det ena som ligger granne i norr är Alvlösa Alvar som jag besökte för två veckor sedan. Det andra som ligger granne i söder är Klinta - Stora Smedby Alvar, den senare besökte jag minns rätt 2005 och vandrade ut till Storåsen mitt på Alvaret där man vid klart väder kan sikta Östersjön österut och Kalmarsund västerut.
 
Storåsen finns även med lite i detta reservatet, det finns lämningar från äldre järnåldern i området. Hammarby-Smedby alvar är lätt att nå, man parkerar invid 136:an mittemot Smedby kyrka och går sonika österut. Reservatet sträcker sig till den imponerande Mittmuren. I mitt fall nådde jag dit ut och gick vidare österut någon kilometer.
 
Som så många andra områden används detta till betesmark och innehåller några udda arter som alvarsnäckan som endast finns i detta reservatet i hela norra Europa.
 
Man tror att det redan på stenåldern fanns folk bosatta i området, det finns ett flyttblock med skålgropar som jag aktivt letade efter. Det innebar att jag avvek från vägen och sicksackade på sina ställen. Till slut fann jag vad jag letede efter :-) I skålgroparna ska man offra mynt eller pannkakssmet (!?) för att få hjälp och vägledning i tillvaron. Jag är inte vidskeplig, men la en 2-krona i en av skålgroparna.
 
Information vid parkeringen
 
Fikaplatsen vid parkeringen är en av Ölands finare :-)
 
Rätta mig om jag har fel, men tror det är backsippa
 
Jahopp.....suck!
 
Saltstenar till kreaturen
 
Någon gång funderat på hur en öländsk mötesplats ser ut? Sluta fundera, här finns svaret. Huvudvägen till höger, mötesvägen till vänster ;-) Uppe mitt i bild syns Smedby kyrka som är ett utmärkt riktmärke om man kommer bort sig från vägen
 
Jag har funderat över avsaknaden av skrot, men så dyker det upp
 
Och det var precis vad jag trodde, klinga till röjsåg
 
Framme vid Mittmuren, precis till höger om mig är det en grind, men bonden har sett till att göra den strömförande :-( Fick leta efter en stätta istället. Gränsen för reservatet går här, men nyfikenheten drar mig vidare och över
 
Här finns två husruiner, detta är den ena av dem
 
Och detta är den andra. Tror det eller ej så finns en historia bakom husen, den hittar du här.
 
Jag trodde själv att det var flyttblocket jag letade efter, men icke. Hur stor bedömer du stenen? Jag missbedömde totalt på avstånd precis som på denna bild. För egen del mäter jag själv 1,75 meter över havet ;-) Lägg på nästan en meter till så får du höjden på stenen.
 
På väg tillbaka hittade jag dessa spår i leran, rådjur rentav?
 
Fossilknackare som varit i farten även här :-(
 
Den som söker finner! Skålgropar :-)
 
Och såklart offrar jag en slant (tom i övrigt i de andra skålgroparna)
 
Avslutar med första nyckelpigan jag sett i år
 
Nu känns det faktiskt nära. Av de 45 naturreservat Mörbylånga kommun har så kan jag räkna de kvarvarande på en hand. Har jag väderguden med mig så kommer de sista fem vara besökta runt Kristi Flygarhelg.
 
alvaret - april - foto - hammarby-smedby - monokrom - naturreservat - södra öland - öland

Strandhagen

Ibland kan man få en "wow"-känsla. Ni vet säkert vad jag menar, man blir helt enkelt lite imponerad. Den känslan fick jag igår vid besöket i Strandhagens naturreservat
 
Har faktiskt väntat lite med att ta detta reservat, tanken var att jag skulle besökt det för två helger sedan, men då hade jag varit för tidigt ut. Nu var det helt enkelt perfekt tid.
 
Vad gör detta reservat så speciellt, jo, här finns en tredjedel av öns hela bestånd av Våradonis/Arontorpsros. Den finns även några kilometer norrut i Albrunna lund och i Arontorp öster om Färjestaden (de större bestånden). I Sverige finns den lokaliserad endast på Öland, södra Gotland och Stora Karlsö. Våradonisen är fridlyst i och med att den är så sällsynt, den är även giftig, så se, men inte röra. 
 
Strandhagen i sig är uppdelad i sex mindre delar, men reservatet utgör endast två av dem. I fyra hagar närmst Kalmarsund växer våradonisen och två hagar med tallar där det växer mindre antal våradonis. Så nu bjuder jag på bildkavalkad från reservatet och den lilla kuststräcka som finns västerut mot Kalmarsund.
 
Vägen ned mot reservatet, blickar här österut
 
Gammal skylt :-)
 
Norra talldungen
 
Södra talldungen
 
Info för vetgirig
 
Började norrifrån och gick söderut, lite spritt och glest längst i norr
 
Nästa hage söderut, är det stora gula prickar är det våradonis.
 
Närstudie nummer ett
 
Närstudie nummer två
 
Att våradonisen innehåller det giftiga cymarin bekommer inte humlan.
 
Norrände av den sydligaste hagen
 
På tillväxt
 
Strandhugg
 
Svårt att avgöra om det här varit en fiskebod eller vindskydd.......eller något helt annat
 
Till havs i Kalmarsund ser ni vindkraftverken "De sju systrarna", snart har de gjort sitt och ska monteras ned. Den vita pricken? Det är Jacob
 
Tillbaka i en av hagarna. De hålls efter av betande kor. Man kan få saxa mellan koblajorna. Osäker på om kitteln är för dem eller om den lagts som hinder för något där under.
 
Nu växer här inte endast våradonis, även "gökbyx" är på väg upp. Dvs Gullviva
 
Dagens sista bild :-) Urnöjd med besöket
 
Nu är det sex naturreservat kvar att besöka, men jag smider medan det är varmt och åkte vidare till ett annat reservat kort efter Strandhagen. Kommer inom kort.
 
april - foto - monokrom - naturreservat - strandhagen - södra öland - öland

Övetorp

Sista besöket i lördags förmiddag efter de tre tidigare blev i Övetorp. Ett lite knepigt reservat att ta sig till, men finns det en beskrivning så hittar jag :-) 
 
Jag gjorde som bekant tre andra besök, har du missat dem? Ingen fara, du hittar dem här, här och här.
 
Så vad tyckte jag om Övetorp då? Kunde blivit lite mer spännande om det inte varit för vattnet i den sura marken. Parkeringen ligger upp för en backe och sedan går man på sydsidan av reservatet för att komma in. Problemet är att vägarna in sluttar med backarna runt omkring, så det finns en tillströmmning av vatten in i reservatet.
 
Jag testade på några ställen och kom olika långt, var tvungen att ge upp efter ett tag. Men lyckades ändå få till några kort. Trädsorten såg ut att vara densamma oavsett och den växte tätt. Det fanns vägar att använda mellan dem om man hukade sig lite, men det tog som sagt stopp när det blev för mycket vatten.
 
Så med dessa fyra avverkade är jag nu nere på sju stycken som jag har kvar. Planen är att försöka besöka 2-3 stycken nu till helgen och någon eller några på första maj, sedan är jag nästan i mål :-)
 
Jag pratade med mina arbetskamrater tidigare i veckan och fick frågan om vilket jag tyckt bäst eller sämst om. Återkommer med det efter att jag besökt sista reservatet.
 
Lite solblekt, men går ändå att läsa och uttyda
 
Enda öppna ytan som jag nådde fram till och jakttorn nr 87 typ som jag sett. I bottre delen av bilden ser ni den vegetation som dominerar.
 
 
april - foto - mellersta öland - mittlandsskogen - naturreservat

Gillsättra

Det tredje besöket tillika naturreservat jag stannade till vid igår var Gillsättra. Ett av de större jag besökt faktiskt och här la jag mest tid. Orsaken till det var att jag ett kort tag var vilse innan jag hittade mig till rätta. 
 
De två andra besöken har ni säkert läst om redan, de var vid Isgärde och Ryd. I reservatet finns en blandning av ädellövskog och rikt fågelliv, det senare märktes verkligen. Det spelades konstant av vårglada fåglar. Det har även funnits en by på äldre dagar som hette Gillsättra, det nuvarande Gillsättra ligger nordväst om reservatet. Många spår ska även finnas från järnåldern, jag hittade några stycken, bland annat en lång stensträng som löper genom en större del av reservatet. Även här finns åkrar, men dessa tillhör inte själva reservatet utan är som små oaser utanför.
 
Den mest talande doften som jag känt både här och de tidigare två är gödseldoft, bönderna har fullt upp att få fart på sin åkrar nu.
 
Nästa stopp, hann med nästa hela högra halvan av reservatet
 
Första gulsippan jag sett
 
Någon helt annan sorts blomma jag inte sett tidigare. Har någon förslag på vad det är?
 
På tal om åkrar, stora fåror, sitter i den närmst kanten
 
Den ljusa sidan mot den mörka sidan
 
Nu tänker ni säkert att de där ölänningarna är inte kloka, bygga en raketramp mitt ute i Gillsättra naturreservat. Så är inte fallet, det här är en rätt smart byggd fodermatare, i första hand till rådjur skulle jag sätta en slant på.
 
Slänger med en annan bra låt som varvas rätt mycket hos mig just nu. Sista reservatbesöket ska jag försöka ladda upp under kommande vecka.
 
 
april - foto - gillsättra - mellersta öland - mittlandsskogen - naturreservat