Längs fyrvägen

På fars dag förra helgen var jag och självaste gumsefar på en liten tur vid Ottenby och fyrvägen ned till Långe Jan. Vi gjorde ett stopp på vägen tillbaka som du säkert redan läst. Inte? Du hittar det här.
 
För min del ville jag ha dimmiga och monokroma bilder. Gick sådär med den idén. Blev bilder i färg som i sluttampen blev rätt bra. Se resultat nedan:
 
Dovhjortar som gick vid sidan av vägen. Farsan har långa objektivet och kunde fånga dem bättre
 
Vid Rosenkinds kapell, den som kan sin ölandshistoria vet att stenarna från det återfinns i Långe Jan
 
När lusten pockar på, tjuren gjorde många försök hos dessa två, vet inte om han faktiskt lyckades
 
Här står man och glor
 
Vi var inne på parkeringen vid fyren och vände. Dessa två stod väntade på bussen....typ. Tror det är två tofsvipor (inte säker eftersom fåglar inte är min starka sida)
 
dovhjort - foto - monokrom - november - södra udden - södra öland - öland

Snart ett minne blott?

Ölands enligt mig vackraste och pampigaste allé - Albrunnaallén - är nu under kapning. Den har sedan många år varit angripen av almsjuka. En del enstaka träd har tagits ned och ersatts med annat. Denna veckan har man sågat ned rejält. Jag tror inte den någonsin kommer bli sig lik. Även om man planterar nytt tar det ju ett antal år innan de träden nått samma höjd.
 
Mest märks det av i norra änden, men man har även tagit enstaka träd i mitten och några i södra änden. De allra flesta på östra sidan om 136:an, det vill säga den "yngre" raden.
 
Ställt mig vid brandkårens infart till gruvan och blickar söderut. Här syns inte så mycket.
 
Här märks desto mer när jag blickar norrut 
 
Tog mig en närmre koll, tycker inte att man borde lämna kvar så mycket som man gör av träden. Plocka ner dem helt hellre.
 
Som ni ser så tappas charmen bort på något sätt
 
Längre norrut fortsätter det likadant. På höger sida där ni ser en mindre dunge har det en gång i tiden stått ett skolhus (det försvann före min tid) och varit igenväxt/täckt, men nu öppnas ytan upp när almar försvinner.
 
Vi håller tummarna att så många träd som möjligt får vara kvar.
 
 
albrunna allé - foto - november - södra öland

Ölands fornborgar - en sammanställning

Som utlovat kommer en sammanställning över Ölands fornborgar (alla sexton) som jag besökt. Du klickar på länken i namnet för att komma till respektive borg. Utifrån mitt egna perspektiv ger jag även ros och ris ;-)
 
Gråborg
 
Det är lögn i f-n att jag ska hitta texten från Gråborg, jag vet att jag gått omkring och fotograferat där. Hittade en mobilbild från kapellet strax utanför (se nedan). Några av borgarna har jag besökt flera gånger, senaste inlägget är det som du kommer till på var länk.
 
S:t Knuts kapell med Gråborg i bakgrunden
 
Mest kommersiellt - Eketorp, enda återuppbyggda fornborgen
Mest spännande - Ismantorp, detta eftersom husgrunderna fortfarande finns kvar
Mest obefintliga - Ganska jämt skägg mellan Svarteberga och Gårdby
Mest svårhittat - Lenstad som ligger rätt off och varit igenväxt, saknar dessutom skyltning.
Mest hoppsan - Mossberga, hade svårt att hitta borgen trots att jag stod mitt i den ;-)
Mest "borg för pengarna" - Träby, tre borgar ihopflätade till en
Mest chans att hitta något - Sandby, här grävs av arkeologer som hittar saker fortfarande
 
fornborgar - foto - öland

Gustav Vasa-stenen

Förra helgen gick jag långa rundan på Stensö (mot bättre vetande) i kylan. Har börjat ta tag i motionerandet igen. Känner att jag vill ha ett antal steg varje dag vilket är anledningen till att jag nästan alltid går ut och går ett varv på Varvsholmen på lunchen.
 
Längst ut på Stensö udde står sedan 85 år tillbaka Gustav Vasa-stenen som är minnesmonument från när han landsteg i Kalmar 31 maj år 1520, det var nu Vasa påbörjade sin färd mot kungakronan och Kalmar var som bekant på denna tiden en gränsstad mot Danmark och i stort sett Sveriges andra stad efter Stockholm. Idag huserar vi någonstans runt 25-30:e staden i Sverige.
 
Innan dess stod ett annat monument på platsen mellan 1851 fram till 1880-talet då det flyttades till Stadsparken. Stenen går inte att missa, det mindre monumentet som ska finnas någonstans i strandkanten efter den franske kungen Ludvig XVIII besök lyckades jag inte hitta :-(
 
Minnesmonumentet
 
Fin utsikt från toppen in mot Kalmar
 
Informationstavla som sett bättre dar
 
 
foto - gustav vasa-stenen - kalmar - natur - stensö