Söndagsbilder

Blev lite rastlös på tidig eftermiddag och åkte lite österut mot Ljungbyån som jag fotat tidigare. Blandade färg med monokromt. Med en nedgående sol (kl 14.45) så blev ljuset rätt bra.
 
 
 
 
 
 
foto - ljungbyån - monokrom - november

Spår i tiden

Med risk att vara tjatig... Har fått lite mer att gå på gällande mitt släktträd på morföräldrarnas sida. Nu känns det ganska gediget. Verkar inte kunna gå att hitta allt för mycket till. Från första början hade vi inte mycket bakåt att gå på, men nu finns det mycket.
 
Igår tittade jag åter(!) igenom uppgifterna för att se vad den äldste hittade kan kallas. Så håll i er nu, den äldste hittade är min:

Morfars farfars mormors farmors farfars farfars far och mor
 
Lite invecklat och krävde tankekraft ;-) Vart i tiden hamnar man?
 
Tänk dig småländska Älghult den senare hälften av 1500-talet hos Gumme och hans hustru Elsa. Det som finns konstaterat är deras son Torkel född 1590. Och det finns lite nedtecknat om Gumme och Elsa, historien är lite tragisk:

Levnadsbeskrivning

I början av 1600 hette skattebonden i Gillbonderyd Gumme (Ref.: Liss-Eric Björkman: "Från gård och by i Älghult"). Han är i 1613 års längd av Älvsborgs lösen upptagen som utfattig. Han och hustrun sägs vara blinda. År 1620 klagade han bitterligen vid häradsrätten över sitt eländiga tillstånd och bönföll om skattebefrielse. Båda makarna var då stenblinda, och två av deras barn var i det närmaste blinda. Därtill kom att en häftig fältsjuka berövat dem all deras boskap, De hade endast att lita till vad gott kristligt folk gav dem till nödtorft. Sällan har en efterskänkning av skatt varit mer motiverad.

 
 
Det var hårt förr, men många på denna sidan av släkten blev ändå upp 80 till 90 år gamla, och detta var på 1600- och 1700-talet där jag tycker livslängden borde vara betydligt kortare än idag.
 
Något annat som kommit fram är att min mormors sida består av idel ölänningar :-) Några bodde i Dröstorp som jag besökt tidigare i år. Inläggen hittar du här och här.
 
Avslutar med en låt som jag lyssnar på rätt mycket just och som växer för var gång den spelas
 
 
släktforskning - släktträd

Kapelludden

Jag har varit dålig på att uppdatera på bloggen. Känner att jag måste skärpa till mig lite. Varit på resande fot en del och semestern som jag tänkt ägna åt inlägg uteblev. Semesterveckan blev bara till att vila upp mig.
 
Idag har jag i alla fall gjort en liten miniturné på norra Öland. Vet inte hur länge jag haft tanke på att åka till Kapelludden som ligger ungefär i höjd med Borgholm fast på östra sidan av ön. Chansade lite med tanke på att det var sol och moln om vartannat innan jag åkte, men på bron sprack det upp och blev solsken. Ingen vidare värme, men då får man dra på sig varmare istället.
 
Var inte helt säker på hur jag skulle hitta, men att jag ska utgå från Bredsättra. Orten är inte vidare uppmärkt, men höll norrut till Köpingsvik och sedan kom en skylt, två skyltar och vid den tredje skylten/svängen så var det raka spåret. När jag väl når Bredsättra håller jag mot kyrkan och skylten mot Kapelludden syns tydligt.
 
Inte många på plats tidig morgon, det var jag och två fågelskådare och de var inte intresserade av samma sak som jag. Vågar inte säga om jag besökt Kapelludden tidigare, måste varit väldigt liten i sådana fall.
 
På plats finns tre distinkta landmärken: Kapelluddens fyr, Sankta Britas (Birgittas?) kapell och Stenkorset. Jag besökte stenkorset först och tog en fin motljusbild. Korset är rätt stort, skulle tippa upp mot tre meter. Korset sägs ha rests på 1200-talet och stod pall i ca 800 år innan bråte från en fiskebod slog kull det vid stormen Per 2007. Korset restaurerades och står nu åter på sin plats.
 
Kapellet sägs även det kommit till under 1200-talet, men är idag en ruin endast med den norra väggen kvar. Den södra fick ge vika för 100 år sedan när en vinterstorm drog förbi.
 
Fyren som jag besökte sist har stått på plats i väder och vind sedan 1872 och står på privat mark vilket gjorde att fotograferat den från strandängen bredvid.
 
Utöver detta stopp åkte jag även till Borgehage och Isgärde som jag inte heller har minne av att ha besökt tidigare. Intog lunch vid hamnen i Stora Rör med utsikt över Kalmarsund och Ölandsbron.
 
Stenkorset
 
Korset med kapellet och fyren i bakgrunden
 
Kapellruinen
 
Andra sidan
 
Inifrån
 
Fiskebodar och korset
 
Kapelluddens fyr som vaktar ut över Östersjön
 
Lite närmre bild
 
foto - fyr - kapelludden - november - öland

Into darkness

Det är inte lätt ibland, speciellt inte att komma tillbaka efter semestern. Känner mig avslappnad första dagen tillbaka på jobbet. Kanske för avslappnad, lätt förvirring rådde. Någonstans inbillade jag att mitt team skulle på teamaktivitet ikväll så jag tog med kameran. Frågade de andra, men näe, inget ut med teamet. Det är i slutet av månaden, vilket också är antecknat i almanackan.
 
Men lite användning fick jag ändå av kameran, strax efter att solen gått ned och det gör den ju tidigt nu, så knäppte jag nedanstående
 
 
Vattentornet till vänster uppe i bild gör sig bra i motljus, även kranarna som finns på Holmen. Ska försöka få lite mer bilder framöver.
 
foto - mörker - november - vintertid