Vickleby & Beijershamn

Veckans utflykt. Den gick till Vicklebys ädellövskog och Beijershamn. Fanns väl inte så mycket att se egentligen, men bilder blev det ändå. Brukar avlägga ett besök i Beijershamn en gång om året, oftast i februari/mars. Det var omväxlande väder som passade för monokroma bilder, men det är också Öland vilket innebär blåst ;-)
 
Ställde mig uppe vid Kustvägen och gick ned till Kalmarsund, så det blev lite motion med några kilometer i benen. Har även sprungit nu på eftermiddagen så att det blev en halvmil till :-) Innan jag åkte tillbaka till fastlandet passade jag på att åka genom Sandbergen för att se min förra bostad. Jag höll sån ordning, men det gör inte den nuvarande ägaren/hyresgästen.
 
Nåja, det är ju inte mitt problem längre. Jag har ordning där jag är istället.
 
 
 
I love the smell of pine in the morning
 
 
 
Det var något som saknades....
 
......och som låg 15 meter bort
 
 
 
Det knoppar sig
 
 
 
 
beijershamn - februari - foto - monokrom - natur - vickleby - världsarv - öland

Karls X Gustavs mur (i österled)

Vid det här laget har ni säkert hört Trump tjata om muren som ska byggas mot Mexiko. Men har ni hört om Karl X Gustavs mur? Inte, han var ute 364 år innan Trump och byggde en mur på södra Öland i östvästlig riktning. Inte för att stänga mexikaner ute från att besöka Öland utan för att stänga inne de kungliga dovhjortarna. Den nuvarande dovhjortstammen håller till i Ottenbylund som ligger någon kilometer bort.
 
Muren är cirka halvmilen lång och går från Kalmarsund i väst till Östersjön i öster endast bruten av landsvägen som går genom muren på två ställen. Vanligast är att åka igenom den på västra sidan. Jag besökte istället den östra sidan och gick från Ås till Näsby som ligger grannar med varandra. Näsby börjar precis vid muren i nordlig riktning.
 
Vädret var ungefär som lördagen, blåsigt och dimmigt. Muren är i västerände i ganska fint skick, vet inte hur det ser ut mitt på, men i österände var det annorlunda. Har fotograferat och dokumenterat som vanligt ;-)
 
Vid start, skulle tippa på att muren här är cirka två meter hög, jag kan inte se över den stående där jag är
 
Infotavla
 
Och ni undrar förstås.....Är gräset grönare på den andra sidan muren? Svaret är nej, det är lika gult och visset ;-)
 
Nordligaste utlöparen av Ottenbylund. Lite förvånande består den endast av björk.
 
Och här börjar fördärvet, ingen som tagit på sig att bygga upp
 
Ännu inte rasat, men lutar kraftigt åt norr
 
Ju närmre Östersjön desto mer obefintlig blir muren.
 
Allting har sitt slut, även Karl X Gustavs mur
 
Något som jag blev förvånad över var bryggan. Kände inte till att någon nyttjade området till att bada i. Det är inte det lämpligaste att ta sig till med bil. Till fots eller eventuellt cykel är de bästa alternativen. Min favvo-strand ligger för övrigt knappa kilometern norröver.
 
Tillbaka i Näsby gick jag åt väster en kort bit och fick syn på den här lösningen. Skulle tippa att det är räls från den gamla järnvägen som håller upp muren.
 
Blickar åt väster, ser obruten och oförskämt rak ut ;-)
 
Slänger med den här, tittade inte på Mellon, men hörde låten som fastnade i huvudet. Gick visst inte vidare
 
 
februari - foto - karl x gustavs mur - natur - näsby - södra öland - ås - östersjön

Möckleby-Gårdstorp Alvar

Jag fick inte till så många projekt jag hade tänkt i helgen. Vädret ställde till det mest. Det var tre-fyra ställen jag ville besöka igår, men det slutade med ett - Möckleby-Gårdstorp Alvar.
 
Åkt förbi det tusentals gånger, men inte riktigt besökt det, i alla fall inte den södra änden som jag la kraften på igår. När snön nu nästan är helt borta är det blött på Alvaret och detta området har det gått kräk i och trampat upp rejält (och gödslat). Så det var lite småmotigt att gå i, men det gav motion å andra sidan.
 
Tog mig mot en dunge och var förvånad över vad jag hittade, en mindre väte, kanske decimeterdjup. Var ute och gick på isen. Den höll bra länge, men till slut när jag inte var uppmärksam av att isen började knaka och bågna nedåt så stod jag på botten sekunden senare :-)
 
Men kängorna är vattentäta så det var inte större fara. Hade sällskap av två personer som några hundra meter bort gick och röjde. Var dimmigt istället för soligt som jag ville ha det, men fick till lite bilder ändå.
 
Dimmigt Alvar
 
Stormoffer
 
Vattendroppe
 
Massa vatten, gick igenom isen några meter längre fram
 
Sandbotten, här var det som djupast, ca 2-3 decimeter
 
Skulle uppskatta väten till samma storlek som 1-1 1/2 fotbollsplan
 
I mitten överst i bild syns Olstorp som ligger en kilometer ut på Alvaret och förr var den tidens ålderdomshem där de äldre placerades
 
Typisk öländsk trevägskorsning ;-)
 
Everyday is a winding road
 
 
alvaret - februari - foto - monokrom - möckleby-gårdstorp - naturreservat - södra möckleby - södra öland - öland

På uppåtgående

På lite olika ställen har det börjat dyka upp vårtecken. Öland inget undantag! Enligt SMHI är det fortfarande höst på några delar i landet såsom skånska sydkusten, delar av Blekinge, nordligaste Öland och såklart sydligaste Öland. Vintern har inte fått fäste och nu verkar det övergå direkt till vår.
 
Tillbringar helgen i Södra Möckleby och på morgonen var jag ute och plåtade några "earlybirds" som orkat sig upp ur jorden. Och på tal om jorden, när jag fotade snödropparna kändes den där riktiga jorddoften när kylan släpper och det börjar röra på sig.
 
Hittade faktiskt en ensam krokus som hunnit upp:
 
 Krokus
 
Snödroppar
 
Tog mig en tur på Möckleby-Gårdstorp Alvar under eftermiddagen. Bilder från vandringen kommer imorgon.
februari - foto - krokus - natur - snödroppe - södra möckleby - södra öland - trädgård