Sandby Borg

Helgen sista stopp gjorde jag vid Sandby Borg på östra Öland. Har varit här tidigare. Borgen ligger nära strandkanten vid Östersjön (enligt Wikipedia 42 meter) och har varit orörd cirka 1600 år efter massakern som ägde rum där runt 480 e.kr. 
 
Skeletten som återfunnits i utgrävningar låg precis som de blev nedhuggna i massakern och begravdes aldrg utan fick ligga där för att ruttna.
 
På Kalmar läns museum som jag besökte i höstas finns en hel del intressant kring utgrävningarna. Något som arkeologerna själva kallar årets fynd är rätt coolt. De hittade glas från 400-talet vilket är 200 år äldre än de glashantverk man tidigare känt till i Sverige. 
 
Mycket intressant läsning återfinns här
 
Mest pinsamma för dagen var att jag höll på att fastna med bilen över en färist nästan framme vid borgen. Den har byggts enligt mig rätt snävt och jag fegade över den, vilket inte var helt förståndigt nu när bilen är framhjulsdriven mot den gamla som var bakhjulsdriven. Men istället för att få panik gjorde jag vad jag lärt mig av svågern. Ta det lugnt och lös problemet.
 
Hintar om sommaren som lurar runt hörnet ;-)
 
Borgen i västlig riktning. Senaste utgrävningen syns mitt i bild (mörkare gräset)
 
I sydlig riktning
 
Fortfarande vattenbrist på Öland, dont think so
 
I södra änden
 
Och vad kan då detta vara för holk? Det är faktiskt Sandby Borgs egna WiFi. Slår på man på WiFin för telefonen och går in på en webbadress som finns angiven kan man få guidning direkt i mobil för borgen. Något den tjatade om var att GPS måste vara påslaget i mobilen.
 
På väg tillbaka till bilen, stannade jag vid strandkanten. Förundrad över formationen på stenarna. Är det verkligen vatten och vind som format?
 
Bjässen
 
 
foto - mars - sandby borg - södra öland - världsarv - öland

På mormors gata

Ja, eller typ. Efter att ha besökt Vickleby och Nunnedalen på västra sidan åkte jag över till den östra och dit där min mormor är uppväxt - Slagerstad (mitt uttal: Slagehstaa). Tanken var att fotografera mig genom byn, men fick inte riktigt till det. Skulle tippa att byn är knappt kilometern lång med östra landsvägen som går rätt igenom.
 
Jag och syrran var här på somrarna när vi var små och morföräldrarna hade sin husvagn på campingen vid Stenåsabadet eller i södra änden av Slagerstad. Gjorde större stoppet i närheten av hennes barndomshem. 
 
Fick även Snödroppar modell större på bild. Jag och en arbetskamrat har efter lite forskning kommer fram till att det faktiskt är snödroppar som kallas Maximus.
 
 
Ängen där somrar tillbringades, igenväxt sedan länge, bättre skött förr
 
Tog en titt in till grannen, gillar de slitna rustika vagnarna från förr
 
Nyare slitet
 
Snödroppe Maximus, plantan är cirka 15 centimeter hög. Nästintill groteska ;-)
 
Mormors barndomshem
 
foto - mars - natur - slagerstad - södra öland - världsarv - östra sidan

En vecka gör skillnad

Den trogne följaren/besökaren vet nog att jag besökt Nunnedalen på Öland den 18:e. Då för att se vad som slagit ut i Landborgens backar. Det var lite trötta blåsippor uppe, men inte mycket annat i övrigt. Vädret då var inte det optimalaste.
 
I söndags, en vecka (nåja, 8 dagar) senare så är det fortfarande bara blåsippor uppe, men nu lite "piggare".
 
Denna var svår att missa, står bredvid ett träd nära stigen ned för landborgen och solen strålade direkt på den
 
 
Taget utan att jag tittade i sökaren, höll bara ned kameran mot marken :-)
 
Mer kommer imorgon, då från "öst siin"
foto - mars - nunnedalen - södra öland - världsarv - öland

Ölands kändaste jordkällare

Tror man kan fråga en ölänning från södra änden av ön vilken som är den mest kända jordkällaren och få till svar - Vickleby. Den ligger längs med 136:an och denna årstid blommar scilla över den. Jag åkte förbi för en vecka sedan och då fanns inte en scilla utslagen på den. Nu är det skillnad och det kommer blomma ut mer på den.
 
 
 
 
Det var mycket bin ute och samlade nektar. Svåra att få på kort, pigga rackare ;-) Gjorde ytterligare några stopp som ni kan följa under kommande vecka :-)
 
foto - mars - natur - södra öland - vickleby - världsarv - öland