Isgärde galgbacke

Parallellt med att besöka Ölands sexton fornborgar har jag tänkt att besöka Ölands nio gamla avrättningsplatser (galgbackar). Hittils har jag besökt tre, de enklaste att hitta till som finns vid Köpings klint, Gårdby sandhed och Rösslösa. Att de varit enklast att hitta beror på de finns dokumenterade och går att hitta information om. Resterande sex är lite knepigare, så jag ställde frågan i en Facebookgrupp och snabbt trillade det in uppgifter om var de finns. 
 
En ska enligt uppgift finnas vid nedfarten till Stora Rör, men det stämmer inte, jag sonderade det området för några helger sedan och enligt en gammal karta från i våras när jag besökte Isgärde naturreservat så finns det ett område strax norr om Isgärde som kallas från just Galgbacken. 
 
Så mitt sista stopp på fredagsturnén blev i Isgärde. Eller rättare sagt norr om. Nästan exakt vid kommungränsen mellan Mörbylånga och Borgholm går det in en grusväg på Mörbylångasidan. Här finns ett stort grustag som jag tror många inte har en aning om, inte jag heller för någon månad sedan. Jag parkerade här och gick mot Isgärde vid grustagets kant för att "känna in" området och var galgbacken kan finnas. Förra helgen hittade jag ett dokument från Mörbylånga kommun där en annan äldre karta är utmärkt med "Galgbacken", så jag vet hyfsat var jag ska röra mig. Betar av området söderut och tror mig först ha hittat den, men det är någon gammal landfyllningsplats som kommunen eller någon bonde använder. Strax söder om den i sin tur ligger en fastighet med stenar på sluttningen. Jag är till 75 % säker på att detta är den gamla avrättningsplatsen. 
 
Jag vågar mig ärligt talat inte längre in än någon meter just för att det är någons privata mark jag befinner mig på. Jag går västerut ned mot en grind, men ser att den leder till hus och utesluter att galgbacken finns där.
 
Kan jag ha hittat rätt? Svårt att säga, men jag är som sagt ganska säker på att det är rätt. Likt Rösslösa och Köpings klint finns stenarna nära alllmän väg och har en liknande utsikt över Kalmarsund.
 
Grustaget där jag parkerade bilen och gick mot Isgärde. Stigen syns svagt i nedre vänstra hörnet
 
Strax innanför staketet till gården. Det finns ett flertalet stenar utöver de som syns. Till vänster syns väg 136 (Ölands huvudled).
 
Så det återstår nu fem galgbackar att besöka. Den nordligaste upptäckte jag vägen till av en slump när jag lämnade Löttorp, men när jag kör förbi i 90 km/h stannar jag inte för att vända. Får bli vid nästa besökt på norränden. Ytterligare tre har jag fått mig en uppfattning om var jag hittar :-)
 
 
foto - galgbacken - isgärde - oktober - öland