Bittes Äppelkaka

Bittes Äppelkaka
(Cirka 6 portioner)



6 äpplen (cirka 800 gram)
150 gram smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra ifrån värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
3. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

Detta är den enda äppelkakan (eller äppelpajen) som jag gör än så länge. Man kan göra en och en halv sats av smeten vilket jag brukar glömma. Får man mycket äppelskivor och en sats smet blir det tajt att täcka äpplena med. Kakan är knäckig och riktigt god, ännu godare blir den med vaniljvisp/snabbmarsan. Väldigt enkel att göra dessutom.

Triple Chocolate dream (Kladdkaka)

Triple Chocolate Dream
(Cirka 8 portioner)



Botten
100 gram smör
100 gram After Eight-plattor
2 ägg
2 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
2,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver

Garnering 1 (Mellanlagret)
200 gram cream cheese (Philadelphiaost)
100 gram mjölkchoklad
2 tsk vaniljsocker

Garnering 2 (Topplagret)
150 gram After Eight-plattor

Vid servering
Färska bär, t.ex. hallon eller jordgubbar

Gör så här:
1. Värm ugnen till 175 grader
2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter
3. Smält smöret i en kastrull på svag värme
4. Dra kastrullen från värmen och lägg ner After Eight-plattorna och låt dem smälta, rör om till en jämn smet
5. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan chokladblandningen
6. Rör om noga
7. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör sedan ner blandningen i smeten
8. Häll smeten i formen och grädda i cirka 15 minuter
9. Under tiden gör du ett vattenbad där du låter chokladen smälta
10. Blanda sedan cream cheese tillsammans med vaniljsockret samt den smälta chokladen och rör om till en jämn smet
11. Ta ut kakan ur ugnen och applicera chokladblandningen jämnt på kakan, in med kakan igen i ugnen och grädda ytterligare i cirka 4-5 minuter
12. Ta därefter ut kakan igen och täck toppen med After Eight-plattor, grädda ytterligare i 4 minuter för att kakorna ska smälta och bred sedan ut dem så att de täcker hela toppen
13. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant
14. Förvara svalt
15. Tårtan blir godast om den får stå någon dag eller två
16. Serveras tillsammans med färska bär eller rakt upp och ner som den är

Jag smakade denna när jag var på 40-årskalas hos min arbetskamrat Anna för ett tag sedan. Det är en riktig kalori- och sockerbomb känns det som, men ack så god :-) Den går att äta även med en klick grädde vid sidan om. Det uppstod enbart ett problem för mig när jag gjorde den och det var med "mellanlagret", det var lite svårt att få det utbrett, men jag tror jag lyckades ganska bra ändå. Den kan svalna i luften först därefter i kyl så den löstagbara kanten lossnar lättare utan att förstöra kladdkakan.

Amerikanska marmelad-muffins

Amerikanska marmelad-muffins
(Cirka 6-8 stycken)



2 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl yoghurt
1 dl flytande margarin
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
ca 1 dl fast marmelad

Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Rör sedan ner yoghurt och margarin i äggsmeten. Rör ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan skål. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda försiktigt. Fyll muffinsformarna till knappt hälften. Lägg på en klick (ca 1 tsk) fast marmelad på smeten. Fyll på muffinsformarna med resterande smet. Fyll inte på med för mycket smet, marmeladen kan då pösa över. Grädda i 225 grader ca 20 minuter i mitten av ugnen.

Var första gången jag testade att göra just denna muffinssorten, gick rätt bra. Felet jag gjorde var att fylla i lite mer än hälften, vilket gjorde att det pös över i några av muffinsen, men de blev fina ändå. Marmeladsmaken som jag valde var Svartvinbärsmarmelad, smakade bra. Tror de flesta smakerna fungerar. Grahamsmjölet balanserer bra mot marmelad med lite fibrer i mjölet mot det söta i marmeladen.

After Eight-muffins

After Eight-muffins
(Cirka 6-8 st)



2 ägg
2 dl socker
1 dl flytande margarin
2 dl gräddfil eller yoghurt
4-5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 After Eight-platta till varje muffins

Vispa ägg och socker pösigt i en skål. Rör sedan försiktigt ner margarin och gräddfil eller yoghurt. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en annan skål. Blanda mjölblandningen försiktigt med äggsmeten. Skeda upp i muffinsformar. Stick en After Eight djupt i varje muffin. Grädda i 225 grader ca 15-20 i mitten av ugnen.

Dessa muffins var de första som jag testade på att göra och tycker de är enkla att göra, receptet går nästan att komma ihåg i huvudet. För egen del använder jag alltid yoghurt med vaniljsmak, det känns en liten god ton av vanilj i muffinsen. Enligt receptet ska det landa på 6-8 stycken, men det beror givetvis på vilken muffinsform man har och hur mycket smet man lägger upp. Kan även bli fler :-)