Åby Sandbackar

Lördagens sista stopp på den öländska miniturnén slutade vid Åby sandbackar mellan Sandby och Åby söder om Gårdby på östra Öland.
 
Att ta sig hit var en kamp mot klockan efter att ha kört från Gärdslösa och söderut när syrran och svågern ville ha hjälp. Sista dagen med sommartid och en dalande sol stressade på. Jag hann dit jag skulle, men fick inte så mycket kort tagna på grund av dåligt ljus.
 
Vad är då speciellt med Åby sandbackar? Troligen har det utgjort gammal strandvall. Det är ett tunt lager gräs med sand under och området utgörs av betesmark. Namnet sandbackar görs sig påmint, det är ett "backigt" område med gropar och släta ytor om vartannat.
 
Likt Degerrörsbacken som jag besökt tidigare under lördagen är jag ute fel årstid. Reservatet har mycket insekter och växter. Inte så mycket jag kunde se i den begynnande skymningen. Europas största förekomst av stäppröksvamp förekommer i reservatet, så det är ändå lite unikt.
 
Att hitta hit är relativt enkelt, kör österut i Gårdby vid skyltningen Åby, kör mot Sandby efter Åby så dyker naturreservatet upp på vänster sida. Parkeringen är nackdelen, men det förekommer å andra sidan ingen större trafik.
 
Öppen betesmark, lägg märke till månen som är uppe
 
Sedvanlig information :-)
 
Fick en fin motljus bild med Sandby kyrkas silhuett
 
Den lilla växtlighet som gick att hitta ;-)
 
Tydligt exempel på det tunna gräset. Under döljer sig sten och sand sand sand
 
 
foto - naturreservat - oktober - världsarv - åby sandbackar - öland

Degerrörsbacken

Det andra stoppet jag gjorde under gårdagen var vid Degerrörsbacken. Det och några andra naturreservat ligger ganska nära varandra, men jag la krutet på att åka hit. Tyvärr lite stressad av att inte veta säkert när svågern och syrran skulle dyka upp.
 
Degerrörbacken är ganska enkel att hitta till även om vägen är lite knölig. Man tar vänster när man kör i riktning mot Kåtorp (ifrån Skogsby) strax före ridskolan vid skyltningen och följer vägen 500 meter. Ta sedan höger och följ vägen 400 meter innan du är framme.
 
Detta naturreservat liknas mest vid en beteshage, men inte så konstigt eftersom boskap hålls i den mellan maj och oktober och hålller den öppen på så sätt.
 
Tyvärr är jag ute fel årstid, våren är den period Degerrörsbacken ska besökas då den har inslag av orkidéer och grönvit nattviol. I reservatet finns ett gravfält från järnåldern som är det som syns mest egentligen.
 
Bästa överblicken av järnåldersgravfältet
 
Informationstavla
 
Närmre titt på ett av stenrösena
 
Höstigt
 
Vid söderkanten av reservatet var det ett härligt ljus som jag tyvärr inte lyckas återskapa med kameran, detta var det närmsta jag kom.
 
Hittade en stor sten med mycket mossa på. Lummigt och skönt, som vid Karlevistenen var det doft av höst i luften även med behagliga 13 grader varmt.
 
 
degerrörsbacken - foto - naturreservat - oktober - världsarv - öland

Karlevistenen

Det har varit tyst från mig några dagar på bloggen, men det ska det bli ändring på. Igår fick jag infall att åka till Öland och plåta en del. Hade så mycket som 4-5 ställen jag tänkte besöka, men blev tvungen att tänka om när syrran och svågern fick lite problem och behövde hjälp.
 
Totalt hann jag med tre av stoppen som skulle göras, det fjärde var jag nära att hinna med, men fick strunta i. Går fler tåg, eller nja, det går ju inga tåg på Öland längre ;-)
 
Hursomhelst. Åkte till Karlevistenen söder om Färjestaden på väg mot Mörbylånga. Som med Bårby borg har jag åkt förbi många gånger, men faktiskt aldrig stannat.
 
Vad är då Karlevistenen? Det är Ölands äldsta runsten som står på en åker och reser sig 130 centimeter över marken. Stenen är av kvartsporfyr och inte riktigt hemmahörande från Öland. Den har rests runt år 1000 eller slutet av 900-talet. Den står på sin ursprungliga plats. Ni kommer se runorna på mina bilder, men i klartexet står det:

Fulkin likr hins fulkþuflaistr uisi þat maistartaiþir tulka þruþartraukr i þaimsi hukimunat raiþ uiþur raþaruk starkr i tanmarkuaintils iarmun kruntarurkrantari lanti
 
Eller klartext, på vanlig svenska är det:
 
"Dold ligger den som de största dåd följde, det visste de flesta, 'stridernas Truds arbetare' i denna hög. Ej skall en rättrådigare, kampstark 'Vagn-Vidur' på sjökonungens väldiga mark råda över land i Danmark."
 
Skaldedikten är skriven på versmåttet dróttkvætt och dikten på Karlevistenen är den enda skaldestrof på detta versmått som har bevarats i original. I dikten finns flera kenningarTrud är namnet på en gudinna, och "stridernas Truds arbetare" betyder hövding eller härförareVidur är ett av Odens namn, som här används om den döde hövdingen, och den vagn man färdas på är skeppetVagn-Vidur ska alltså tolkas som skeppshövding. "Sjökonungens väldiga mark" är havet. (hämtat från Wikipedia)
 
Som sagt belägen på en åker, men det finns en bra gångväg till den
 
En närmre titt på stenen. Den stod mellan två gravrösen, men dessa två är bortodlade och stenen är det enda som är kvar.
 
Texten i sin helhet
 
Fin höstdag med värme och höstdofter i luften
 
foto - karlevi - karlevistenen - oktober - runsten - världsarv - öland

Triss i borgar: Triberga borg

Nu är vi framme vid det sista borgbesöket av totalt tre. Har du missat de två tidigare besöken? Ingen fara, Bårby hittar du här och Träby här.
 
Triberga Borg är som sagt den sista av tre besök. Triberga ligger på östra sidan av Öland, har åkt igenom ett antal gånger, men precis som i de andra två fallen aldrig stannat till vid borgen.
 
Borgen är relativt liten med en inre diameter på cirka 60 meter. Den tros vara från 300-400 talet efter kristus. Öppningen ligger i österläge. Inne i borgen finns tydlig rest av en husgrund, när man kommer in från öppningen syns den direkt. Borgen ligger vid en gammal vägsträckning med sträckningar till Risinge Hamn, Tingstads flisor, Bredinge och över mot Resmo. Inne på "borggården" finns resterna av vad som liknar en brunn som ligger i norrände. 
 
Vid mitt besök var det precis som i Träby mycket livat i luften. Gäss, men också mängder med tranor som jag misstänker att jag skrämde upp genom att bara befinna mig i området. Tror att det Triberga Mosse som inte allt för långt ifrån borgen är det som lockat.
 
Betyg över tillgängligheten: Bra, en kort promenad innan man är framme
 
Enda hindret, en färist och några minuters promenad innan man är framme
 
Finns en bra informationsskylt (sådan som bör finns i Träby)
 
Varje dag är en ringlande väg ;-)
 
Hörde ett porlande och gick fram till bäcken, den slutar tvärt och rinner ned i marken, kunde inte se att vattnet försvann iväg någon annanstans. Är det in till brunnen?
 
Ingången
 
Den tydliga husgrunden
 
Resterna av brunnen
 
Ett fåtal av de 200-300 tranorna som jag uppskattar fanns i området
 
Muren, här i västerläge
 
Och så blir det att ta vägen tillbaka, Kroppkakor väntade :-)
 
Nu vill det till att hitta på något nytt projekt
 
foto - monokrom - oktober - triberga - triberga borg - världsarv