Himmelsberga museum Öland
Det större och längre stoppet på fredagsturnén på Öland gjordes i Himmelsberga där Ölands Museum ligger. Jag har åkt förbi många gånger, men aldrig stannat och varit lite emot det faktiskt. För de gånger jag åkt förbi har det alltid stått busslaster med pensionärer, jag har aldrig sett till exempel barnfamiljer på plats. Så det har inte lockat (och inget ont menat mot pensionärer), nu var jag där strax efter att de öppnat och inte mycket folk alls.
Du hittar hemsidan på denna länk. Tack vare mitt medlemskort i Södra Möckleby hembygdsförening går jag in för halva priset. Kassörskan hade inte sett ett därifrån på länge, visst det är en bit att köra, men trodde fler "nerifrån" ändå åkte upp hit.
Hon förklarade att alla som är medlemmar i en hembygdsförening är med och "äger" Himmelsberga. En peng från varje löst medlemskort går till Himmelsberga och underhåll och det är ju ett bra alternativ. Vi kom även in på politik kring om Öland ska vara en kommun eller två. I senaste lokala folkomröstningen sa Mörbylånga kommun nej och Borgholm ja. Eftersom Mörbylånga är den större (befolkningsmässigt) så blev det ingen sammanslagning. Förre landshövdningen har varit ute och mött befolkningen för att prata för- och nackdelar kring ett nytt försök till sammanslagning. Jag bor ju på fastlandet, men kommer nere från södra änden av Öland och skulle nog rösta nej om jag får chansen. I den änden bor cirka 10 % av Mörbylånga kommuns befolkning, men man verkar på det stora hela strunta i dessa 10 % fast "hela Sverige ska leva". Blir det en kommun tror jag både nord- och sydänden glöms bort än mer. Men det är vad jag tror. Ser gärna att jag har fel.
Hur som helst. Himmelsberga är uppdelat i några gårdar, 4-5 stycken beroende på hur man ska räkna. Det finns även ett arkiv, maskinhall, väderkvarn bland annat. I den västra delen håller olika konstnärer till. Parkering görs strax norr om Himmelsberga där vägen mot Långlöt kommer emellan. Det blev en del bilder, med risk för att det blev för många ;-) Men då finns det mer att se.

Jag började vid Malmstället som ligger i södra änden av Himmelsberga

På väg norrut ligger maskinhallen (närmst) och därefter arkivet. Emellan finns båtskjulet med en ölandssnipa. Lägg märke till vasstaket som ska ha en beständighet på 50 år!

Åt det andra hållet finns väderkvarnen och äng där getter betar. En liten killing och hans far getabocken ville vara med på bild

Pappa getabocken kan ha varit i slagsmål, han saknar sitt högra horn. Han uppskattade i alla fall att bli kliad på nosen :-)

Karl Olsgården som är hitflyttad från Dyestad i grannsocknen Runsten, följ med in så tar vi en titt

Tidtypiskt sovrum

Jag uppehöll mig inte så länge i Karl Olsgården utan gick vidare till Norrgården. Här syns bodlängan, stallängan, loglängan, ladulängan och en liten del av "undantaget" eller rättare sagt undantagsstugan. Fågelholken modell större tror jag heter Duvslag om jag minns rätt.

Även här tar vi en titt in med början av Norrgårdens kök

Det som jag reagerade mest på var denna stol som också verkar vara en potta, står nedanför spisen. Kan inte vara det mest hygieniska läget ;-)

Väggbonad

Vet inte om man ska kalla denna för en väggbonad, men ett antal år på nacken har den. Närmre bestämt från 1811.

Långbänk

Fint ska det vara. Parkerad inne i loglängan.

På besök inne i undantagsstugan där man gjort en utställning om Södra Ölands världsarv (markerat i rött). De gröna markeringarna visar kommunens naturreservat och jag har ju som bekant besökt dem alla :-)

I bodlängan, här finns det mesta i hantverksväg

Slutligen, även stallängan fick besök. I spiltorna fanns ölandshästar när det begav sig. Rasen är utdöd sedan nästan hundra år även om man har "återskapat" en typ av ponny som är lik den ursprungliga rasen.

Jag tog mig sedan över till den "konstnärliga" delen av Himmelsberga och började vid Stacketorpshuset med fina vita rosbuskar. Till höger syns Vita huset, ja det heter så även om det är rödmålat. Söder om Cementa i Degerhamn finns ett hus som heter "Vita villan", trots det har det sedan jag varit liten alltid varit brunt.

Ursnitt ur en öländsk väderkvarn

Bredvid väderkvarnen står en modell av en skurkvarn/skurverk. Ölands mest kända lär stå i Jordhamn på norra Öland.

Inne i konstnärshallen, satt en snorvalp vid ingången och försökte få mig att betala inträde ytterligare en gång. Men det blev nej på den.

Avslutar med en bild på en annan rosbuske som kassörskan talade sig varm om.
Du har väl inte missat de andra besöken jag hann med i fredags? De hittar du på följande länkar: