På Ekelundaleden

För knappt en vecka sedan gjorde en vän på Instagram ett inlägg från Ekelunda på östra Öland. Ekelunda ligger i sydostkanten av Dröstorp alvar där jag minst en gång om året gör ett besök. Skillnaden är att jag då ställer bilen i Skarpa Alby knappa halvmilen norrut och går åt sydväst där Dröstorps ödeby ligger. 
 
Till en början går det inte så bra, får känslan av att jag går fel väg och mycket rätt så gör jag det. Går tillbaka till start och hamnar på rätt led. Efter ett tag när samma känsla gör sig påmind plockar jag fram Google Maps som leder mig rätt.....ett tag i alla fall. Jag är på jakt efter guldfiskdammen som finns här mitt ute på Alvaret. Nästan leden består av kalksten att gå på. Ytterligare en stund senare tar jag upp Maps och då har jag gått för långt och blir lite ställd över att jag missat dammen och börjar snurra runt i området. 
 
Går tillbaka cirka 200 meter och då hittar jag rätt, inte lätt att veta var dammen finns, den syns inte tydligt och är inte utmärkt annat än på nätet. Stannar en stund och vilar, tar ett tag innan guldfiskarna kommer fram, tror de var lite blyga för mig ;-) Lyckas få till kort på dem med, tyvärr var de aldrig uppe vid ytan.
 
Sedan börjar vandringen tillbaka, upptäcker då istället ett bra gömt jakttorn som inte syntes när jag gick förbi norrut. Finns även en mosse eller om det är ett kärr i anslutning till Ekelunda. Själva byn Ekelunda som jag besökte innan jag åkte är inte stort. Tre gårdar, där två verkar vara bebodda. Sedan bar det tillbaka till fastlandet.
 
Ekelundaleden
 
Ser ut att kunna bli bra slånbärsår :-)
 
Framme vid dammen (efter ordentligt letande)
 
För den som inte tror att det finns guldfisk, här är bildbeviset
 
Det dolda jakttornet
 
Kärret/mossen med en ölandstok i förgrunden
 
Nästan tillbaka vid parkeringen
 
Slänger även in låten som snurrar mest just nu i min Spotify:
 
 
Nästa uppgift på bloggen blir att försöka knacka in ett statistikverktyg, får se om det lyckas.
 
 
augusti - dröstorps alvar - ekelunda - foto - guldfiskdammen - mellersta öland - natur - naturreservat - öland

Nästa strykning

Efter gårdagen kan jag göra lite fler strykningar bland mina mål för 2017.
 
  • Läsa ut mina 33 böcker (kommande reaböcker ej inräknade) - Väldigt högt satt. Sedan semestern har jag stampat på samma ställe med samma bok, men jag läser nog ut den idag. Så snart är jag nere på 21 st som är kvar att läsa :-)
  • Delta i minst 2 löparlopp i Kalmar under 2017 - Avklarat! Sprang Malkarsfemman (5 km) i juli och Nattloppet igår.
  • Ha ett roligare 2017 både privat och i arbete och inte ödsla onödig energi på negativa saker - Detta uppfyller jag för närvarande, tycker inte att jag lägger onödig energi på negativa saker hittils i år
  • Göra något helt nytt 1 ggr/månad (12 ggr/år) t.ex. ta en språkkurs eller liknande aktivitet - Denna är redan körd! Men inte allt för tokigt ännu, det är januari och februari som gick åt skogen. 
  • Besöka Gotland - Avklarat! Åkte i påsk med en oanande far som inte visste att han skulle få åka till ön :-)
  • Res till ett ännu obesökt land - Finns en tanke och en liten dröm, men vet inte när jag kan genomföra den exakt ännu
  • Gymträna minst 1 ggr/vecka (ej under sjukdom) - Håller målet, har varit förkyld i omgångar, men när jag varit frisk så har jag varit på gymmet
  • Löpträna minst 1 ggr/vecka (ej under sjukdom) -  Se ovan
  • Se hela House-boxen (8 säsonger) - Avklarat! Tog en hiskelig tid 
  • Fotografera/blogga mera - Håller målet, upplever att jag både fotograferar och bloggar mer hittils i år
 
Utöver dessa har jag även satt upp två hemliga personliga mål som definitivt är nåbara om jag bara vill. Har lagt till ytterligare ett.
 
Av de tre hemliga målen är nu två ännu inte uppfyllda, ett är nått och ett är ytterligare nåbart, men väderberoende. Det tredje är mer flytande som jag jobbar på. 
 
 
2017 - mål

Batteriladdning

Efter en lång dag med Ironman-tävlingen på förmiddagen ägnade jag en liten stund på sen eftermiddag och kväll med att ladda batterierna igen. Känner mig lite sliten, varit tillbaka 5 veckor på jobbet, en person har varit en vecka längre än mig, men har tagit semester den kommande veckan. Lite avis, hade också velat vara ledig. För många tidiga mornar ;-)
 
I alla fall tog jag cykel och kamera för att bege mig till Stensjön. Tog rundan runt båda sjöarna och även den sceniska promenaden mot Gruvan. Kameran var med så det blev även några bilder.
 
På bryggan
 
Tätt i lövtaket
 
Yellow
 
På leden
 
Sjöutsikt
 
Kunde plocka äpplen från toppen av trädet :-) Stod bredvid det
 
Vet inte om detta är en sorts vildgräs, böljar skönt i den starka vinden
 
Annan vinkel, svårt att få riktig fokus, gräset böljade konstant
 
 
alvaret - augusti - foto - monokrom - natur - stensjön - södra möckleby - södra öland - öland

I och kring Dörby

Tog mig en tur åt Dörby kyrka i Smedby för ett fotoprojekt. I slutet av maj var jag på ungefär samma ställe när rapsen blommade som mest. Det gör den inte nu, utan har torkat för att snart skördas. Gör inget att de ger landskapet den gulbruna färgen, man får istället passa sig när det regnat för att gå nära, då stinker rapsen verkligen.
 
Även ett vetefält gjorde jag stopp vid. Har problem med att hålla isär sädeslagen, det som är vete vill jag ha till råg, men har kollat lite på nätet för att vara säker ;-)
 
Dagsfärskt kort, i maj såg det ut så här :-)
 
Ja.....den är som sagt inte så mycket att titta på längre
 
Gick en sväng runt Dörby kyrka, faktiskt aldrig varit inne på kyrkogården tidigare. Ligger rätt lummigt trots närheten till 25:an mot Nybro en liten bit söderöver.
 
Fick inte till färgerna jag önskade, så det blev grått ;-)
 
Klocktornet
 
Vetefältet (i färg)
 
Samma fält i monokromt
 
Avslutningsvis en närbild
 
 
augusti - dörby - foto - monokrom - raps