Besök i lunden

Ett besök i Albrunna lund på vårkanten känns som ett måste, lättorienterat och går snabbt att ta sig mellan de olika områdena.
 
Lunden är indelad i två delar, en nordlig och en sydlig. Oftast är det den nordliga som får besökarna, stort, öppet och lätt att hitta Arontorpsros. Den sydliga har på senare tid röjts upp och har lite yta, men vägen till den brukar stå för besväret.
 
Jag hade dock inte problem med att komma fram. Synd är bara att den mest våradonisen håller på att blomma över. Men lite annat som överraskade hittade jag istället.
 
Ingången till ett av skyddsrummen, räknade totalt sex stycken från parkeringen och de ligger relativt tätt
 
Vägskäl
 
Stigen till norra ängen
 
Några av de för övrigt många arontorpsrosor, verkar sprida sig, inte sett så pass mycket i Albrunna innan
 
Hittade en orkidé
 
Mycket som knoppar nu
 
Norra ängen
 
Vid parkeringen stod ett gäng gullvivor, eller gökbyx som de också kan kallas på öländska och småländska
 
albrunna lund - april - foto - södra öland - våradonis - vårvärme

Arontorps naturreservat

Sista stoppet jag gjorde i söndags var i Arontorp. När jag lämnade Högsrum/Rälla vägde det mellan att åka norrut till Räpplinge eller söderut till Arontorp. Valet föll på det senare.
 
Med risk att våradonisen hinner blomma över innan jag kommer till Albrunna Lund på södra delen av ön, så är Arontorp ett bekvämmare alternativ. Har faktiskt inte utforskat Arontorp något vidare, men körde så långt jag kunde och följde en stig som sedan delades upp i en femvägskorsning. Följde skyltning mot naturreservatet, och gick en bra stund utan att se något, då gav jag upp och gick tillbaka.
 
Och då kommer tänket som med kameran, hur en sak ser ut från ett håll innebär att det kan vara helt annorlunda från ett annat. För nu hittade jag mycket våradonis i en beteshag som jag klättrade över i. Det var ändå inte det som fångade min uppmärksamhet, det första jag fick se var två bråkande (pilska?) ekorrar som inte tog notis om mig till en början. De splittrade sig när de fick syn på mig och jag lyckades följa en längs trädraden den slängde sig i. Blev lite besviken på mig själv som lämnat ryggan kvar i bilen med det långa objektivet, hade verkligen kunnat ge riktigt bra bilder. Nu fick jag istället använda standarden som sitter på och har zoomat in via redigeringsprogrammet i datorn.
 
Så det blev ömsom ekorre ömsom våradonis plåtat, fanns rätt gott om ekorrar här.
 
Det var inte i granen som ekorr'n satt ;-)
 
I nästa träd, bättre profil dessutom
 
Tror det var här ekorren blev irriterad på mig, den började trumma rejält med svansen mot grenen. Vet inte vad det betyder, men skulle tippa på irritation.
 
Så jag letade mig till marken och våradonisen. Här är det se, men inte röra som gäller. Den innehåller giftet cymarin som kan ge hjärtbesvär.
 
Denna växte fint vid ortocerkalkstenen
 
Sedan träffade jag Piffs kompis Puff som först satt majestätiskt på en grindstolpe (objektiv!, objektiv!, objektiv!), innan den hoppade över till trädet.
 
Men Puff är en streber, han siktar uppåt ;-)
 
Och här började svanstrummandet, lyckades visst göra alla ekorrar pisst
 
Förstår inte hur jag missade det här från början....varje gul fläck ni ser är en klunga med adonis.
 
Någon som förresten känner till om svanstrummandet tyder på irritation hos ekorrar? Skulle gärna vilja ha svar.
april - arontorp - ekorre - foto - våradonis - öland

En historisk återresa

Nästa nedslag efter gårdagens besök på Karums alvar och Odens flisor utanför Högsrum var Ismanstorps fornborg cirka halvmilen åt sydost.
 
Jag var här visst 2013, själv tycker jag inte det var så länge sedan, känns i alla fall inte så. Då var besöket mitt i sommaren. Här hittar du det besöket förresten.
 
Skillnaden? Årstid och temperatur givetvis, men annars var det mesta sig likt. Blev mer stopp på gångstigen fram till borgen.
 
Hela färgpaletten av sippor
 
En blåing i ensam majestät
 
Samma ingång som senast, närmst promenadstigen, så den är enklast att ta
 
Fick till denna ur ett halvdant fågelperspektiv ;-)
 
Förra årets tistlar reas ut billigt
 
Utsidan av borgen. Stod ett tag och fascinerades av all den sten som faktiskt ligger här. Skulle gärna vilja veta hur lång tid det tog att bygga borgen och var all sten togs ifrån.
 
Efter detta stoppet åkte jag vidare söderut efter att ha velat lite över att åka norrut mot Räpplinge som ska ha en del stenbrott. Mitt sista stopp kommer imorgon och då med djurinslag.
 
En rättelse från igår! Det var inga backsippor utan fältsippor, fick lära mig det den hårda vägen tidigare idag ;-)
 
april - foto - historia - ismanstorps borg - vårtecken - öland

Karums alvar (Noaks ark) och Odens flisor

I det fina vädret som vi fick igår så planerade jag en Ölandsutflykt idag (under förutsättning att vädret var detsamma). Kikade bland annat in på Länsstyrelsens hemsida som tipsar om flera olika utflyktsmål på Öland. Jag vill gärna hålla mig runt brotrakten, tanken var att hitta något mellan Glömminge och upp till innan Borgholm. Runt Högsrum hittade jag en del platser som jag inte tidigare besökt. Vill lära känna den norra kommundelen på Öland bättre, den södra kan jag rätt så bra utantill ;-)
 
Åker jag norr om Borgholm känns det som att mer planering behövs för att stanna borta en halvdag med mat och annat. Så närområdet duger fint. Utöver bilderna så blev det en del motion som inte heller skadar. Det blir separata inlägg från de två andra stoppen jag gjorde, de kommer under veckan.
 
Noaks ark, information hittar du här
 
Gott om backsippor, när jag låg och kröp på marken så kommer den distinkta dofen av alvar. Låter kanske kinky, men en ölänning vet vad jag menar ;-)
 
Många gravsättningar, tappade räkningen
 
 Flisorna som står i norränden, se även på föregående kort
 
 Den kämpar på, men är inte uppe än. Gullvivan alltså.
 
Jag gjorde sedan en avstickare som ni får läsa om senare från Högsrum och österut. Men på väg tillbaka så stannade jag vid vägkröken ut ur Högsrum vid det som kallas Odens flisor. Finns visst ett i Västergötland. Det som ligger på Öland består av tre stycken nästan tre meter höga flisor. Oden sägs ha stuckit en flisa med sitt svärd för att kunna låta Sleipner rastas vid stenen.
 
Kanske inte så tydligt, men ni ser var solen letar sig igenom
 
Tydligare framifrån
 
Håll till godo så länge så kommer mer inom kort :-)
alvaret - april - doft av vår - foto - karum - noaks ark - odens flisor - öland