Vinterland

Har fått en liten revival när det kom decimetern snö igår och som låg kvar idag. Känner att jag inte hunnit fotografera så mycket som jag vill. Men både igår och idag har jag tagit mig tid. Passade på att fota på hemmafronten, i Kalmar och mittemellan.
 
Blandat färg med monokromt. Solen har varit på väg hela dagen att visa sig, men inte riktigt orkat i slutänden. Bra i och för sig för det ger lite mer dramatik på himlen.
 
Gillar björkar, de är vackra oavsett årstid, men vintertid får de ett speciellt utseende
 
Mer björk
 
Kalmar slott och slottsfjärden (i färg)
 
Samma som innan, men monokrom
 
Idag låg Kalmarsund stilla, till vänster i bild ses Kalmar Kallbadhus som har en fin utsikt mot slottet. För den som vill bada där kan tilläggas att badkläder är förbjudna.
 
Gamla vattentornet och Västerport
 
Monokromt vattentorn och Västerport
 
Vinterväg
 
Ytterligare vinterväg där löprundan gick förbi på förmiddagen
 
 
foto - gamla vattentornet - januari - kalmar - kalmar slott - kalmarsund - monokrom - vinterland

Mellan Binga och Bottorp

Förmiddagen hade alla förutsättningar för att bli bra ur fotoperspektiv. Tyvärr slarvade jag halvt bort det. Gick och velade om jag skulle ut och springa eller inte. Fegade ur för att halsen inte är tipptopp. Så jag tog kameran och hade tänkt besöka ett träd som ter sig bra i vissa perspektiv.
 
Det har legat runt nollan hela dagen idag och morgonen bjöd på dimma och rimfrost. När jag kom iväg så började dimman lätta, ovan nämnda träd blev inte bra, så jag åkte till Ljungbyån vid Binga och tog lite monokromt med lång slutartid. Gick så där....
 
Stannade ovanligt kort och åkte vidare på vägen till Bottorp och fick tillfällen att stanna längs vägen. Det jag upplevde mest synd var de fyra rådjur som korsade vägen framför mig och ut på en öppen åker. Hade tyvärr bara standardobjektivet med mig, så det blev inget kort på dem :-(
 
I övrigt lite mixad kompott. Även färgbild för jämförelse vid Binga.
 
Strid ström, högt flöde i ån
 
Vatten i fast och flytande form
 
Samma, men i färg
 
Lite nedströms
 
Dagens snyggaste kort om jag får säga det själv
 
Gräs med frost
 
Ser du alla vindkraftverken? Hur många är de?
 
Nästa utmaning. Är grävmaskinen verklig eller i leksaksstorlek?
 
 
binga - foto - januari - ljungbyån - monokrom - natur

Dalby lund

Och så är det bara en tredjedel kvar i och med besöket i Dalby Lund igår, 30 av 45 naturreservat har fått påhälsning av mig :-)
 
Vad gör Dalby lund speciellt? Det är en lund med almar som är upp till 130 år gamla. Detta är sällsynt både i Sverige och Europa att det finns så gamla almlundar. Likt informationstavlan vid parkeringen jag läste så är den frodiga lunden en "oas" granne med det torra Alvaret. Ganska rakt österut cirka 1,5 kilometer ligger Tingstads Flisor, dessa besökte jag för cirka tio år sedan och tog den långa omvägen från Penåsa (cirka 3-4 kilometer).
 
Norr om lunden finns rester av hägnader från järnåldern och även ett av Ölands största gravfält som jag förgäves letade efter på väg tillbaka, har förstått att jag var nära, men inte hur nära jag var för att hitta. Ja ja, det kommer fler chanser.
 
Sedvanlig information
 
Gammal stege på ladugårdsvägg som fått ge vika för tidens tand
 
Vid norrände, stolpen nere i vänstra hörnet utgör reservatgränsen
 
Bortsett från några hackspettar var det tystnaden som härskade
 
På tal om gamla almar, rejält höga också
 
Trodde lunden blivit ansatt av en storm, men det är blandning av rotvältor och nedsågade träd
 
Överraskningar del 59. Bakom (österom) naturreservatet ligger en ganska stor och imponerande damm jag inte kände till, och nog inte många andra heller för den delen. Skulle tippa att det är en bondes vattendamm.
 
Båten Titanic som gått på ett isberg ute i dammen ;-)
 
Finns inte stolpar att markera reservatet på duger träd bra
 
Nog den mest lataste uppsatta fågelholk jag sett, nådde mig inte i brösthöjd ens.
 
Bruten alm, fina och tjocka lager kvar i stubbdelen
 
Överraskningar del 60. Stod för sig själv i sydvästra delen av lunden, har den varit för djurhållning eller kommer den från en butik? Nobody knows
 
Det här reservatet börjar kännas som ett skrotupplag, gammal vält som glömts bort
 
Fin inramning när jag var halvt vilse ute på Alvaret och på väg tillbaka till Dalby
 
Men jag hittade tillbaka till slut :-)
 
 
dalby lund - januari - monokrom - naturreservat - södra öland - öland

Lilla Vickleby lund

Det andra besöket i måndags var i Lilla Vickleby lund sydväst om orten Vickleby. Det första var en bit norrut i Skogsby lund, inlägget därifrån hittar du här.
 
Fick lite sämre väder när jag kom hit. Rätt mulet och något enstaka stänk. Detta reservatet är uppdelat på två olika områden med en större åker mellan sig. Likt många andra jag besökt är jag ute fel årstid, även detta är ett sådant som troligen sjuder av liv under vår och sommar.
 
Man bedriver studier i att låta det ena vara ogallrat medan det andra är gallrat och det märktes stora skillnader. I den södra delen påminde det mycket om hur det ser ut i Ottenby. Mellan dem ligger vad jag tror är en vattendamm för bonden som har åkrarna i anslutning. Men det är en stor damm som tar tid att gå runt och fåglar verkar gilla den. Dammen var en sådan sak som man inte visste fanns här. Trots sin litenhet fortsätter Öland bjuda på lite nya överraskningar :-)
 
Vid parkeringen som jag hade problem att hitta....
 
När jag öppnat bildörren mötte mig en rejäl stank och man tänker såklart "Fan vaa de luktar". Och gödselhögen låg tiotalet från parkeringen, så den frågan fick jag snabbt svar på.
 
Småruskigt att behöva gå in här ;-)
 
Längs den gamla banvallen som går igenom norra delen av de två.
 
Den dolda stor dammen (kanske fågelsjön)
 
Saltsten för viltet
 
I den södra änden och påminns om hur det liknar Ottenby
 
Jämför den gallrade lunden (bilden innan) med denna. Ganska stor skillnad, eller hur?
 
 
foto - januari - lilla vickleby lund - naturreservat - öland