Gårdby sandhed

Ni har fått ta del av gårdagens besök i lite omvänd ordning. Bland annat stoppet vid Bjärby och Vickleby, men det första gjorde jag på östra sidan ("öst siin" på öländska) vid Gårdby sandhed som är naturreservat. Nu när våren kommit kan jag börja beta av de sista reservaten. Har besökt två andra idag som ni kommer få läsa om i separata inlägg. Imorgon blir det troligen ytterligare ett jag besöker.
 
Gårdby sandhed kallas i folkmun "Flacket" av både ortsbefolkningen, botanister och entomologer. Området har en lång historia, betesdjur har gått i området sedan Gårdby anlades på medeltiden. Området är ett av få kvar som kan kallas sandstäpp, finns även ett område i främst östra Skåne.
 
För egen del tog jag mig en rejäl promenad över nästa hela sandheden, området i nordväst har inte så mycket sandhed utan rymmer stensättningar från äldre järnåldern samt ytterligare en av Ölands galgbackar. Har besökt en tidigare i Rösslösa om ni kommer ihåg.
 
På sandheden finns över 200 rödlistade arter. Bland dessa märker ni tofsäxing, fågelarv, hylsnejlika, stäppjordstjärna, svartfläckig blåvinge, smaragdgrön lundmätare, månhornsbagge, läppstekel, stortapetserarbi, klocksolbi och stäppbandbi.
 
Innan man tar sig in från parkeringen öster om reservatet på stättan som finns kan man ägna en tanke åt vad det är för väg bredvid reservatet. Förklaring kommer nedan.
 
Vanliga infon. Ni hittar den även en bit upp i texten där det står Gårdby Sandhed för att kunna läsa på länsstyrelsen hemsida
 
Även lite specialinfo, mer går att läsa här
 
Vad kan detta då vara för gammal väg precis utanför reservatgränsen. Vi tittar här söderut. Har du någon idé?
 
Samma väg, fast vi blickar nu norrut. Landsvägen ser du svagt genom träden till höger. Det är den gamla banvallen kan jag avslöja om du inte redan listat ut det.
 
Det typiska utseendet för området, för att hålla det öppet behövs verkligen betesdjuren
 
Ville känna "kvalitén" och sanden skulle likaväl ha kunnat hämtats från en strand, väldigt fin sand
 
Höll på att inte komma vidare på grund av min vanliga nemesis - djupt vatten
 
Men det löste sig genom att kliva över denna fina gamla kalkstensbro :-)
 
Även här har blåsipporna hittat upp
 
Nässelfjäril, denna smög jag verkligen mig på för att lyckas fånga på kort :-)
 
Bild från mitten av sandhedsområdet, vi blickar norrut
 
Med 180 graders rotation så ser det ut så här söderut
 
Jag hittade faktiskt till Galgbacken utan att veta om det, var till och med uppe och gick på den. Denna är inte lika lätt att hitta som i Rösslösa. Tog dock kort på något som inte var galgbacken fast jag trodde det. Har hittat mer info om ytterligare en galgbacke som finns norr om Borgholm, men det ska finnas ytterligare fyra på Öland som jag inte har någon info om, men det ger sig nog :-)
 
Inom kort kommer inlägg från dagens besök i två naturreservat. I och med detta besök är det 13 kvar, jag har misskött räkningen lite och glömt bort ett, men snart är det nere på ensiffrigt :-)
 
april - foto - galgbacken - gårdby - monokrom - naturreservat - sandhed - världsarv