Källa ödekyrka

Jag och blogg.se har inte varit helt överens om kvällarna. Därför har inläggen från tidigare i veckan dröjt. Verkar vara någon överbelastning eftersom jag inte får skriva inläggen, men nu är det förmiddag och verkar fungera. 
 
Jag turnerade som bekant på norra/nordöstra Öland i tisdags förmiddag och gjorde några stopp. Det första var vid Källahamn som du hittar här. Nästa blev vid Källa ödekyrka eller Källa gamla kyrka som den även kallas och som ligger ett stenkast från Källahamn. Källa har även en nyare kyrka, men den ligger vid väg 136 någon kilometer västerut från den gamla. Ödekyrkan är ett stopp plockat från 101 öländska pärlor.
 
Ödekyrkan har cirka 900 år på nacken och är lite ovanlig eftersom den byggts i två våningar i försvarssyfte. Den har skottgluggar som ni kommer se på en av bilderna nedan.
 
Källa ödekyrka. Vägen i förgrunden är den som går från Källa till Källahamn med kyrkan längs med.
 
Första infoskylten, finns ett gäng här
 
Nummer två
 
Kyrkogården, här står cirka fem kors och lika många rösen. Mest imponerande är de stora liggande gravstenarna. Texten på dem är otydlig, varje sten är närmre två meter lång och lär väga några hundra kilo.
 
Tredje
 
En av de tydligare stenarna
 
Baksidan (norra änden) av kyrkan, här finns inte en endaste gravsten.
 
Sista skylten. På norra sidan finns endast Sankt Olofs källa
 
Som infoskylten anger så är källa numera torr och endast en meter djup
 
Och som tidigare nämnt syns här skottgluggarna på kyrkans övre våning
 
Dra på volymen till denna, det är ju lördag trots allt :-)
 
 
februari - foto - källa ödekyrka - norra öland - öland