Köpings klint gravfält

På färd norrut på Öland efter stoppet vid Österskogs ödeby hamnade jag vid Köpings klint gravfält som ligger vid Köpingsvik precis norr om Borgholm. Läget är bra, gravfältet ligger uppe på landborgskanten med en fin utsikt. Här återfinns Galge rör (rör betyder röse) som har anor från 1800-1100 f.kr. Här finns även "liggande hönor", de kallas så eftersom de efterliknar just hönor. Det är en större sten som ligger uppepå några mindre. Jag åkte hit egentligen för Galge rör som långt senare fick funktionen som galgbacke, men det var inte hängning som användes utan halshuggning. Stenarna som den dödsdömde fick lägga huvudet på finns kvar än idag enligt den lokala information. Du hittar lite information här om gravfältet.
 
Mot gravfältet
 
Med utsikt mot Köpingsvik
 
Informationstavlan
 
De liggande hönorna
 
Avrättningsplatsen, de två stenarna mitt i bild användes där den dödsdömde fick lägga sitt huvud. Galgbacken ligger uppe på Galge Rör, stenarna ni ser till höger i bild utgör en gräns, det går svagt att se var gränsen fortsätter.
 
De tre kända galgbackarna har nu besökts. Tack vare Facebooks underbara värld har jag lyckats få fram information om ytterligare fem stycken som det inte gick att googla informationen på ett bra sätt. Nu gäller det bara att hitta dem ;-)
 
 
foto - galgbacken - galge rör - juli - köpings klint - natur - öland