Eketorps borg

Det har gått dryga 18 år sedan senaste besöket. Minns jag rätt var det år 2000 med Högalids folkhögsskola och Turismklassen som jag gick i vid tillfället. Trots att jag är uppväxt i Södra Möckleby som ligger cirka milen åt nordväst från borgen är jag inte här för ofta. 
 
Ska försöka bli ändring på det. Jag löste medlemsskap hos Södra Möckleby hembygdsförening och på så sätt är det gratis att gå in på Eketorp. När jag kom till entrén igår ville grabbarna gärna ta betalt, men gjorde det inte i slutänden. Kul var att den kassan jag gick till så början killen där prata engelska med mig utan vidare. Tittade lite på honom och sedan gick han över till svenska och undrade själv varför engelskan kom ur honom. Kan sägas att under mitt besök var det många tyskar på plats.
 
Min tanke var inte att gå den guidade turen, men det var där jag hamnade och väl var det, nu fick man en ordentlig genomgång av guiden Anna som berättade historien om Eketorp. En del information hittar du här.
 
Eketorps borg har använts i totalt tre omgångar:
 
Eketorp I (300-400 e.kr) Tillflyktsborg
Eketorp II (400-700 e.kr) Befäst bondby
Eketorp III (1000-1300 e.kr) Garnison
 
Eketorp är Sveriges enda rekonstruerade fornborg/fornlämning. Beslut kring detta togs på 1970-talet. Ett sådant beslut skulle knappast gå igenom i dagens Sverige med gällande regler. I borgen syns rester från samtliga tre "epoker". Mest fascinerande (enligt mig) är de tre stenarna som syns nästan direkt till vänster efter man har kommit in till borgen som härstammar från Eketorp I (300-400-talet!) 
 
Man hade band till Romarriket vilket man hittat spår efter i borgen. Öster om borgen finns en våtmark som dels avgjorde läget för borgen och som dels använts som offerplats. Offerplatsen har rekonstruerats, men verkar betydligt mindre än vad den troligen varit från början. Under Eketorp III (garnisontiden) tillhörde man den Sverkerska ätten med tanke på tillhörigheten mot Östergötland. För den historiekunnige stred Sverkerska ätten mot Erikska ätten om kungamakten i Sverige mellan 1150-talet fram till 1220-talet.
 
När guiden gick igenom vad befolkningen ätit och druckit berättade honom om den nästan uteslutande vegetariska kosten och att barn fick dricka surmjölk medan vuxna drack öl där korn använts vilket är det äldsta belägget i Sverige för att öl bryggts så pass långt bak i tiden.
 
Från entrén blickar vi norrut mot borgen
 
Informationsskylt
 
Muren mäter 5 meters höjd
 
Vill man ge sig på och bråka med varandra och med påk så är det fritt fram ;-)
 
Uppe på muren, blickar åt sydväst. I skogsdungen ligger byn Eketorp
 
Inte utan att jag fick lite "Game of Thrones"-känsla ovanför porten
 
Här blickar vi istället åt sydost uppe från muren. Flackt landskap med Östersjön i fjärran. Eketorparna hade fiender i alla riktningar. Daner (danskar), jutar (gotlänningar), balter och fastlänningar (smålänningar). Utöver dessa slogs hövdingar inbördes på Öland. Enligt guiden finns totalt 19 fornborgar på Öland som man känner till.
 
Blick mot norr och byggnader man rekonstruerat från Eketorp III (garnisontiden)
 
Eketorps brunn. För den som kommer ihåg visades ett barnprogram i mitten av 80-talet som handlade om Ulme. En pojk som klättrade ned i brunnen och i en håla/tunnel kunde ta sig utanför borgen. Tyvärr hittar jag inget klipp på Youtube om Ulme :-( Bakom mig håller man på att rekonstruera den byggnaden som var den som fick ha eldstad - köket. Redan på den tiden kunde man inse risken med att elden kunde sprida sig.
 
Den delen av muren man lämnat öppen och som man når offerplatsen på
 
Offerplatsen öster om borgen, mindre än den ursprungligen var
 
Tillbaka inne i borgen. Bostadshus (utan tak) från Eketorp II
 
Bilden på stenen visar en hingsthetsning. Den är ditmålad, men man har hittat en målning på annat håll i borgen och kunnat rekonstruera den. Stenen står på "torget" där en arkeologlärling hittade 15 guldgubbar vid utgrävningen. De erfarna arkeologerna höll till i bakgrunden där museet ligger och de hittade inget motsvarande. "Karma is a bitch" ;-)
 
Inne i museet, ett urval av vad man hittat under utgrävningarna
 
Trämodeller av de olika stadierna. Eketorp I närmst i bild, Eketorp III längst bort.
 
Det nedersta ljusare skiktet ni ser i muren är det ursprungliga som man började bygga upp ringmuren på. Alltså bygga upp borgen på igen. Husgrunderna härstammar från Eketorp II. Med tanke på att det är Öland är det ortocerkalksten som använts uteslutande.
 
Nere i bild ser ni de ursprungliga stenarna från Eketorp I med anor från 300-talet.
 
Cirka 10-12 meter utanför ringmuren syns spår av den yttre ringmuren som användes under Eketorp III-tiden
 
 
eketorps borg - foto - juni - södra öland - öland