Strandhagen

Ibland kan man få en "wow"-känsla. Ni vet säkert vad jag menar, man blir helt enkelt lite imponerad. Den känslan fick jag igår vid besöket i Strandhagens naturreservat
 
Har faktiskt väntat lite med att ta detta reservat, tanken var att jag skulle besökt det för två helger sedan, men då hade jag varit för tidigt ut. Nu var det helt enkelt perfekt tid.
 
Vad gör detta reservat så speciellt, jo, här finns en tredjedel av öns hela bestånd av Våradonis/Arontorpsros. Den finns även några kilometer norrut i Albrunna lund och i Arontorp öster om Färjestaden (de större bestånden). I Sverige finns den lokaliserad endast på Öland, södra Gotland och Stora Karlsö. Våradonisen är fridlyst i och med att den är så sällsynt, den är även giftig, så se, men inte röra. 
 
Strandhagen i sig är uppdelad i sex mindre delar, men reservatet utgör endast två av dem. I fyra hagar närmst Kalmarsund växer våradonisen och två hagar med tallar där det växer mindre antal våradonis. Så nu bjuder jag på bildkavalkad från reservatet och den lilla kuststräcka som finns västerut mot Kalmarsund.
 
Vägen ned mot reservatet, blickar här österut
 
Gammal skylt :-)
 
Norra talldungen
 
Södra talldungen
 
Info för vetgirig
 
Började norrifrån och gick söderut, lite spritt och glest längst i norr
 
Nästa hage söderut, är det stora gula prickar är det våradonis.
 
Närstudie nummer ett
 
Närstudie nummer två
 
Att våradonisen innehåller det giftiga cymarin bekommer inte humlan.
 
Norrände av den sydligaste hagen
 
På tillväxt
 
Strandhugg
 
Svårt att avgöra om det här varit en fiskebod eller vindskydd.......eller något helt annat
 
Till havs i Kalmarsund ser ni vindkraftverken "De sju systrarna", snart har de gjort sitt och ska monteras ned. Den vita pricken? Det är Jacob
 
Tillbaka i en av hagarna. De hålls efter av betande kor. Man kan få saxa mellan koblajorna. Osäker på om kitteln är för dem eller om den lagts som hinder för något där under.
 
Nu växer här inte endast våradonis, även "gökbyx" är på väg upp. Dvs Gullviva
 
Dagens sista bild :-) Urnöjd med besöket
 
Nu är det sex naturreservat kvar att besöka, men jag smider medan det är varmt och åkte vidare till ett annat reservat kort efter Strandhagen. Kommer inom kort.
 
april - foto - monokrom - naturreservat - strandhagen - södra öland - öland