Gräsgårds kyrka

Sommartid brukar kyrkorna på Öland vara "öppna kyrkor" så att vem som helst kan komma in och titta. Gräsgårds kyrka har varit en som jag länge velat besöka och igår blev det av. Att jag ville hit är dels för att min morfar som var snickare när han levde var med vid den senaste renoveringen på 1980-talet, men också för att se det fina taket.
 
Lite kort historia om kyrkan:
 
LIgger på sydöstra Öland och är lika hög som fyren Långe Jan. Eketorps borg kan ses från tornet i riktning söderöver. Österut syns Gräsgårds hamn där sista fiskebåten nyligen försvann. Kyrkan uppfördes under 1100-talet. Den nuvarande utformningen är från 1820-talet. Tillhör Sydölands församling (ihop med Segerstad, Ås, Ventlinge, Södra Möckleby och Smedby). Plundrades av danskarna 1677. Finns en gravtumba (ser ut som en sarkofag) från 1794 som avser prosten Carl David Donner och hans hustru. Lite mer info kommer nedan under bilderna
 
Lätt att förstå att den är lika hög som Långe Jan
 
Minneslund med Alvaret synligt i bakgrunden
 
En gravsten omnämns på kyrkans yttre sydvägg. Är rätt säker på att det är denna. Svårläst, men ska vara från 1698 och avser pastor Anders Triberg som troligen blev vittne till danskarna plundring ca 20 år tidigare.
 
Interiören. Votivskeppet Rut syns till höger om mitten
 
Varde ljus
 
Altartavlan "Christus Consolator"
 
Dopfunten, kyrkan har två, denna är den yngre skänkt av Gräsgårds ungdomsförening 1907.
 
Predikstolen
 
En blick på det himmelsblå taket som ska ge illusionen om att kyrkan inte har ett tak. Färgen bidrar till upplevelse av rymd när man kommer in i kyrkan.
 
 
foto - gräsgårds kyrka - juli - södra öland - öland