Åby Sandbackar

Lördagens sista stopp på den öländska miniturnén slutade vid Åby sandbackar mellan Sandby och Åby söder om Gårdby på östra Öland.
 
Att ta sig hit var en kamp mot klockan efter att ha kört från Gärdslösa och söderut när syrran och svågern ville ha hjälp. Sista dagen med sommartid och en dalande sol stressade på. Jag hann dit jag skulle, men fick inte så mycket kort tagna på grund av dåligt ljus.
 
Vad är då speciellt med Åby sandbackar? Troligen har det utgjort gammal strandvall. Det är ett tunt lager gräs med sand under och området utgörs av betesmark. Namnet sandbackar görs sig påmint, det är ett "backigt" område med gropar och släta ytor om vartannat.
 
Likt Degerrörsbacken som jag besökt tidigare under lördagen är jag ute fel årstid. Reservatet har mycket insekter och växter. Inte så mycket jag kunde se i den begynnande skymningen. Europas största förekomst av stäppröksvamp förekommer i reservatet, så det är ändå lite unikt.
 
Att hitta hit är relativt enkelt, kör österut i Gårdby vid skyltningen Åby, kör mot Sandby efter Åby så dyker naturreservatet upp på vänster sida. Parkeringen är nackdelen, men det förekommer å andra sidan ingen större trafik.
 
Öppen betesmark, lägg märke till månen som är uppe
 
Sedvanlig information :-)
 
Fick en fin motljus bild med Sandby kyrkas silhuett
 
Den lilla växtlighet som gick att hitta ;-)
 
Tydligt exempel på det tunna gräset. Under döljer sig sten och sand sand sand
 
 
foto - naturreservat - oktober - världsarv - åby sandbackar - öland