Kavaljeren
För de flesta bosatta samt de som kört förbi så har stadsporten Kavaljeren i Kalmar under en längre tid varit under renovering. Behovet har varit stort att rusta upp den och för någon vecka sedan blev arbetet klart.
Jag passade på att ta en titt i måndags efter jag varit på gymmet och dokumenterade även med kameran såklart.
Kavaljeren återfinns i östligaste änden av Kalmar fästning som finns kvar. Några riktmärken för att hitta hit är Sjöräddningen i Kalmar och hotell Witt. Den uppfördes i renässansstil 1697 av tyskfödde byggmästaren Rudolf Bientz. Ett annat namn för Kavaljeren är Storbrovalvet eftersom den ledde ut till Storbron, en träbrygga där i första hand fartyg i utrikestrafik lade till. Kalmar lotsstation låg här under början av 1800-talet (ligger numera på Tjärhovet) och härifrån sköts även salut. Längst ned i inlägget finns en bild som ger överblick kring vad som finns kvar av Kalmar Fästning och hur den ursprungligen byggdes.

Kavaljeren, vi blickar åt nordväst. En tydlig skillnad mot tidigare är att det nu är avstängt för fordonstrafik. Toppen tycker jag :-)

Tydlig gräns mellan gamla och nya putsen

Andra sidan av Kavaljeren, lika fin puts där

Uppepå Kaveljeren, överliggaren har hittat tillbaka efter att ha varit borta sedan 60-70-talet. Den ska ge lite mer tempelaktig känsla

Utsikten från Kaveljeren mot sydost. Närmst syns Sjöräddningen och på andra sidan den Kalmar Hamn. Begrunda att all mark söder om Kalmar fästning är fyllnadsmassor. Vattenlinjen gick precis utanför fästningen när det begav sig.

I riktning in mot Kalmar, fin ordning för vila och utsikt

Den andra platsen. TIll vänster syns övervåningen på hotell Witt och Ångkvarn uppe till höger i bild.

Slutet på fästningen, men för den som inte vet så syns det faktiskt var fästningen har gått. Titta på bilen en bit bort i bild som håller på att parkera. Det går två streck i ljusare grått, där har fästningsmuren gått. Se nästa bild för mer detaljerad bild av fästningen.

Synd som sagt att Kvarnholmen fortfarande inte ser ut så här, då hade vi liknat Visby mer och troligen lockat än fler turister för den historiska biten.