Görans dämme

På östra Öland, närmre bestämt Hulterstad finns Göran dämme. Det är en restaurerad våtmark inte långt från Östersjön stränder. Initiativet togs av den dåvarande markägaren Göran Olsson som tyvärr aldrig fick se det färdiga resultatet. Det är stora mängder våtmarksfågel både häckande och rastande som återkommit efter återställningen. Nu besökte jag inte våtmarken utifrån mitt stora fågelintresse (det är ganska obefintligt) utan för att det fanns med i 102 öländska pärlor. Är man på södra änden kan man passa på att besöka det ;-) Stannade vid ytterligare ett ställe som kommer i separat inlägg.
 
Hur hittar du till Görans dämme? Det är ganska enkelt oavsett du kommer norr- eller söderifrån i Hulterstad. Du ser skylten Görans dämme och svänger av på en bra skött grusväg och kör till parkeringsplatsen. Därifrån får du gå några hundra meter innan du når fram till en utsiktsplats över dämmet i nordlig riktning.
 
Välkommen till "öst siin"
 
Sommartid är det som vanligt lummiga vägar att gå på :-)
 
Vildsmultron, lite svårupptäckta, men de finns där
 
I och med att det är fågelskyddsområde får man hålla sig på markerad led under denna årstid för att de ska få vara ifred. Leden går till plattformen som ni kan se lite längre bort i bilden.
 
Utsikt mot Östersjön, idag var den oslagbar
 
Framme vid plattformen, mycket information att ta in
 
Utsikt över dämmet, för tillfället mest svan. Hade ingen kikare för att kunna se andra fåglar
 
Avslutar med en grodperspektivsbild (som jag gillar att ta) på ölandssolvändor
 
 
foto - görans dämme - hulterstad - juni - södra öland