Egby kyrka

Nu börjar det dra ihop sig från förra veckans utflykt. Är framme vid det näst sista stoppet och det blev Egby kyrka som jag stannade vid. Vad är då speciellt med Egby kyrka tänker du? Det undrade jag också, men det speciella är att det är Ölands minsta kyrka och det syns rätt tydligt. Den har också fått en utmärkelse 2007 som Sveriges vackraste kyrka.
 
Trots sin litenhet har den ganska stor historia. Den medeltida kyrkan uppfördes som en liten tornlös absidkyrka under 1100-talets förra hälft. Kyrkogården är anlagd enligt den medeltida öländska alnen om 47 centimeter. Genom antikvarien Rhezelius teckning av kyrkan 1634 kan dess utseende från åtminstone 1600-talet beskrivas. Den bestod då av två våningar och var betydligt högre än idag. Under takfoten fanns skottöppningar och kyrkan var försedd med vapenhus av en typ som liknar det i Källa kyrka. Kyrkan har inte från början varit i två våningar utan utgjort ett traditionellt kyrkorum av "fredlig karaktär". Kyrkan var en av de få kyrkorna på Öland som ännu inte var försedda med torn, däremot med en centralt placerad takryttare där klockan hängde. 1673 beskrivs kyrkan som förfallen. Tornet kom till 1818 i samband med en ombyggnad men kyrkan blev aldrig lika radikalt förstorad som övriga kyrkor på Öland.
 
Stoppet kom även det från 101 öländska pärlor (är inte många stopp kvar nu). Du kanske tycker att det varit mycket stopp vid kyrkor och kors, men det beror på att de finns med i boken "101 öländska pärlor". Jag är inte vidare religös av mig så det är inget överdrivet intresse för det kyrkliga utan mer det historiska :-)
 
Ni kan redan här se litenheten av kyrkan. Kortet taget från södra grinden/ingången
 
Från norrsidan lyckades jag klämma in nästan hela kyrkan på hyfsat nära håll
 
Du har väl inte missat de övriga stoppen jag gjorde förra tisdagen. Klicka på respektive namn för att hitta rätt. Källahamn, Källa ödekyrka, Högenäs Orde, Rynings kors, Martinuskorset.
 
 
egby - egby kyrka - februari - foto - mellersta öland - öland