Skogsby lund

Å så var vi inne på 2018. Kommer som vanligt ta ett tag att lära sig skriva nya årtalet. Har egentligen hela nyårshelgen försökt avgöra vilken av dagarna jag skulle använda för att besöka några naturreservat på Öland. Av de 45 så är det nu 16 kvar efter dagens två besök.
 
Det första blev Skogsby lund som likt många andra åkts förbi, men inte besökt eller för den delen tänkt på att de finns där. Detta är ett rätt så litet naturreservat som likt många andra gör sig bättre på våren och sommaren. Nu är det mesta sjöblött vilket märktes i marken och att jag fick ta lite omvägar här och var för att ta mig fram. För att besöka det parkerar man vid folkhögskolan och går tiotalet meter söderut innan man tar av på traktorvägen som går till en damm. Följ sedan dammens östra sida för att komma till reservatet. Dammen har man sett från vägen länge, men den var betydligt mycket större när man kom nära.
 
Fina vägen bredvid dammen söderut mot reservatet
 
Framme. Enligt tavlan är det mycket blå- och vitsippor att se under våren.
 
Fick känslan av att den här skylten har några år på nacken
 
Mången ek med mycket murgröna
 
Markskiktet
 
Hur stora delar av naturreservatet ser ut för närvarande
 
Ekarna i toppskiktet
 
Konstigaste trädet jag sett på länge, men på andra sidan var det splittrat och denna hälften finns det fortfarande liv i,
 
Det mest makabra fyndet, en kista. Men jag tittade i den, var tom. Skulle tippa att eleverna på folkhögskolan kånkat hit den av någon anledning och glömt kvar den.
 
Och så tillbaka till folkhögskolan där bilen står för att åka vidare till nästa reservat.
 
Inlägg från det kommer troligen imorgon.
 
foto - januari - naturreservat - skogsby lund - öland