Bittes Äppelkaka

Bittes Äppelkaka
(Cirka 6 portioner)



6 äpplen (cirka 800 gram)
150 gram smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1/2 ljus sirap
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra ifrån värmen. Blanda i alla övriga ingredienser utom äpplena.
2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smeten över.
3. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter eller tills pajen blivit gyllenbrun och knäckig. Servera med glass eller vaniljvisp.

Detta är den enda äppelkakan (eller äppelpajen) som jag gör än så länge. Man kan göra en och en halv sats av smeten vilket jag brukar glömma. Får man mycket äppelskivor och en sats smet blir det tajt att täcka äpplena med. Kakan är knäckig och riktigt god, ännu godare blir den med vaniljvisp/snabbmarsan. Väldigt enkel att göra dessutom.